Groen licht voor winkelplan Venray

Print
 Groen licht voor winkelplan Venray

Afbeelding: De Limburger

Venray - Politiek Venray heeft dinsdagavond in meerderheid ingestemd met het plan om winkels in onder meer De Bleek naar het winkelcentrum te verplaatsen in de strijd tegen leegstand. Venray heeft daar de komende drie jaar 320.000 euro voor gereserveerd.

Diverse politieke partijen waren begin deze maand nog kritisch over dec stimuleringsregeling. Zij vreesden met name dat vastgoedeigenaren die niets doen aan hun lege winkels nu ook nog financieel gespekt worden door de gemeente.

Subsidie
Daarop kregen ze aanvullende info. Daaruit blijkt dat vastgoedeigenaren in de winkelkern geen subsidie krijgen. Die is bedoeld voor winkeliers die bereid zijn te verkassen van de randen naar het centrum. Zij komen in aanmerking voor een verhuissubsidie tot een maximum van 10 mille per ondernemer.

Eigenaren die door verhuizing van winkels naar het centrum te maken krijgen met een leeg pand komen in aanmerking voor een zogeheten transformatiesubsidie. Zij krijgen maximaal 50 procent vergoedt van de kosten om hun pand geschikt te maken voor iets anders dan een winkel, bijvoorbeeld zorg of wonen. Dat subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters vloeroppervlak. Bij minder dan 110 vierkante meter is dat 20 mille. Bij meer dan 300 vierkante  meter maximaal 50 mille. De subsidieregeling wordt na een jaar geëvalueerd, of indien gewenst al na een half jaar.

Aantrekkelijk
CDA, PvdA, D66, SP en PP2 stemden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in met de stimuleringsregeling. Het CDA stelde dat Venray graag een regiogemeente is en daar hoort een aantrekkelijk en compact winkelcentrum bij. D66 liet weten dit als een zetje in de rug te zien in een proces van lange adem op weg naar een compact winkelcentrum met weinig leegstand. Helemaal niets doen helpt ook niet, meende PP2. En of het werkt weet je pas al je ermee aan de slag gaat, stelde de SP.

Genoeg
VVD en Samenwerking Venray vinden dat geld van de belastingbetaler hier niet voor bedoeld is. Venray heeft al genoeg geld gestoken in een vitaler en fraaier (koop)centrum. Ze bleven bij eerder geuite kritiek dat met name pandeigenaren het af laten weten  in de strijd tegen leegstand van winkels, bijvoorbeeld door geen lagere huren te vragen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →