Honderden huurhuizen Horst energiezuiniger

© ANP

Wonen Limburg gaat in 2019 in totaal 365 huurhuizen in de Horster Norbertuswijk duurzamer en energiezuiniger maken. Dat plan wordt donderdagavond in Horst toegelicht.

John Verstraelen

De woningcorporatie is bezig met het ‘verduurzamen’ van 4000 woningen, aldus woordvoerster Esther Blom. De Norbertuswijk is volgend jaar aan de beurt. Daarbij gaat het om vervangen van glas en kozijnen, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van cv-ketels.

InfoavondIn de wijk vindt een infoavond plaats over duurzaamheid en energiebesparing, vertelt een van de initiatiefnemers, Piet Berden. Er zijn 1350 uitnodigingen verstuurd. De coöperatie Reindonk Energie geeft uitleg over het lokaal opwekken van energie. "Buurtkracht, een onderdeel van Enexis, wil ons helpen bij het maken van energiescans", zegt Berden van ‘Norbertuswijk Horst, Samen Duurzaam’.

ZonnepanelenBuurtkracht helpt bijvoorbeeld bij het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen en was eerder actief in America, Kronenberg en Meerlo. Hoeveel mensen er vanavond komen, weet Berden niet. De informatiebijeenkomst begint om 19.30 uur in het Huis van de Wijk aan de Gebroeders van Doornelaan.

Verouderde huizenWoensdag bleek uit onderzoek van ING dat Limburg bij de hoogste CO2-uitstotende provincies van Nederland hoort. Dat wordt mede veroorzaakt door het hoge energieverbruik vanwege de verouderderde huizen. Vergeleken met andere provincies kent Limburg relatief weinig energiezuinige huizen.