Toch vraagtekens bij gescreende Limburgse PVV-kandidaten

De PVV-kandidaten voor de Limburgse gemeenteraden© Twitter Geert Wilders

Het pamflet dat Paul Geerlings deelde op Facebook. Na vragen van De Limburger heeft hij het bericht verwijderd.© Facebook

thumbnail: De PVV-kandidaten voor de Limburgse gemeenteraden
thumbnail: Het pamflet dat Paul Geerlings deelde op Facebook. Na vragen van De Limburger heeft hij het bericht verwijderd.

Wie gaat de kar van de PVV in de Limburgse gemeenteraden trekken? De Limburger heeft de hand weten te leggen op alle kandidaten die op 21 maart van dit jaar in Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo gaan meedoen. Ze blijken niet allemaal onomstreden.

Jule Peeters en Daan de Hulster

Op de lijsten veel Staten- en Kamerleden. Woordvoerder Robert Housmans verzekert dat er geen omstreden figuren in Limburg op de lijst staan. Toch blijken twee kandidaten in ieder geval niet onomstreden zijn.

'Ich bin Rassist'Zo plaatste de nummer acht op de kandidatenlijst in Venlo, de 63-jarige Paul Geerlings, op zijn Facebookprofiel een Duits pamflet dat begint met de tekst ‘Ja, ich bin rassist, Nazi, sowie Pack - dies aber mit Herz und Verstand für mein Vaterland’. Volgens Robert Housmans moet de tekst niet te letterlijk genomen worden. In Duitsland circuleerde dit pamflet een tijd lang op sociale media. "Mensen die kritiek hadden op de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel werden bestempeld als nazi’s en racisten. Dit pamflet stelt: ’je mag me uitmaken voor wat je wil. Ik wil alleen het beste voor mijn land’. Paul Geerlings is allesbehalve rechts radicaal."

TaxibedrijfJohn Nouse, kandidaat op de PVV-lijst van Maastricht, kwam eerder in opspraak met zijn taxibedrijf. De stichting Sociaal Fonds Taxi (SFT) concludeerde in 2013 dat een voormalig bedrijf van Nouse werknemers te lage lonen betaalde en feestdagen niet compenseerde. Omdat Nouse geen volledige inzage in de administratie van Taxi 043 gaf, veroordeelde de civiele rechter hem tot het betalen van een schadevergoeding van 82.800 euro en moest hij alsnog inzage in de boeken geven. Ook in een andere zaak tegen het bedrijf Nomaas BV van Nouse werd hij verordonneerd tot inzage in de administratie en betaling van een schadevergoeding van twee ton. De bedrijven gingen in 2013 en 2015 failliet.

Geen maatregelenHousmans kent de kwestie aanvankelijk niet. Maar nadat hij er door De Limburger op is gewezen, is hij in gesprek gegaan met Nouse en de advocaat van SFT. Hij ziet geen aanleiding voor verdere maatregelen. "Nouse heeft zijn personeel niet belazerd, maar had zijn administratie niet op orde. Dat wil ik niet goedpraten, maar het is wel van een andere orde. Ik ben er overigens niet blij mee dat Nouse me dit niet eerder heeft verteld."

Housmans heeft altijd benadrukt alle kandidaten grondig te hebben gescreend. Bekende gezichten domineren de PVV-lijsten in Limburg verder. In Venlo doen Statenleden Donald Fijnje (lijsttrekker) en Hans van Soest mee. Gom van Strien is senator namens de PVV en Tweede Kamerlid Lilian Helder staat als lijstduwer op de Venlose lijst. Beide Haagse PVV-politici hebben toegezegd de Venlose raad in te gaan als ze met voorkeursstemmen gekozen worden. Ze willen beide functies dan met elkaar combineren.

De complete kandidatenlijsten:

Venlo

1. Donald Fijnje (60, Tegelen)2. Denis Donders (46, Venlo)3. Jan Valize (35, Venlo)4. Hans van Soest (67, Venlo)5. Charline Jiménez Hastenrath (22, Venlo)6. Frank Hoks (24, Venlo)7. Menno Wilmsen (46, Venlo)8. Paul Geerlings (63, Venlo)9. Hay Leenders (60, Tegelen)10. Jos van Boekhold (59, Venlo)11. Gom van Strien (66, Arcen)12. Lilian Helder (44, Venlo)

Sittard-Geleen

1. Robert Housmans (43, Born)2. Thijs Klaassen (37, Geleen)3. Daryl Pfoster (27, Buchten)4. Kevin Buchheim (27, Munstergeleen)5. Willem Dierks (67, Sittard)6. Tom Roest (53, Geleen)7. Marcel van Duuren (53, Geleen)8. Jos Coumans (58, Geleen)9. Kim Devillers (27, Sittard)10. Peter Vola (51, Sittard)11. Yordi Meijers (22, Sittard)

Maastricht

1. Rene Betsch (58, Maastricht)2. Hans Bloem (48, Maastricht)3. Dennis Geurts (24, Maastricht)4. Boudewijn Simons (40, Maastricht)5. Dennis Grippeling (49, Maastricht)6. John Nouse (57, Maastricht)7. Mario Theunissen (48, Maastricht)8. Roland Reumerman (41, Maastricht)9. Mirjam de Groof (56, Maastricht)10. Bob van Dooren (32, Maastricht)