Bovens wil kunnen ingrijpen in affaires zoals in Brunssum

Print
Bovens wil kunnen ingrijpen in affaires zoals in Brunssum

Gouverneur Theo Bovens Afbeelding: ANP

Als gemeenteraden integriteitsafspraken aan hun laars lappen en toch wethouders benoemen die niet van onbesproken gedrag zijn, moeten de commissaris van de koning en minister kunnen ingrijpen.

Dat stelt de Limburgse gouverneur Theo Bovens in een opinieartikel dat donderdag verschijnt in De Limburger en hier online al is te lezen voor abonnees.

Terzijde schuiven
Met het integriteitsbeleid van Limburg is in principe niets mis, schrijft de commissaris van de koning. Elke gemeente kent gedragsregels. Ook worden overal in de provincie voor de benoeming van wethouders risicoanalyses uitgevoerd. De schoen wringt als gemeenteraden die afspraken terzijde schuiven, zoals recent in Brunssum is gebeurd.

Sterkere positie
De afspraken rond integriteit moeten volgens Bovens afdwingbaar zijn. Hij heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken geadviseerd ingrijpen mogelijk te maken. Omdat er in conflictsituaties in gemeenten vaak sprake is van een verschil van inzicht tussen gemeenteraad en burgemeester, stelt de gouverneur voor een sterkere positie voor commissaris van de koning en de minister te creëren.

Signaal
Met zijn opiniestuk wil de gouverneur een stevig signaal richting de nieuwe gemeenteraden afgeven. ,,Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart krijgen we dit niet geregeld, maar we laten niet meer los. Niets doen is geen optie,” zegt hij in een toelichting.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen