Dag 25: Arm in Limburg, waar kun je hulp krijgen?

Print
Dag 25: Arm in Limburg, waar kun je hulp krijgen?

Afbeelding: Reuters

In Limburg zijn wel honderden particulieren en stichtingen actief om de gevolgen van (kinder)armoede tegen te gaan of te verminderen. Als het er niet méér zijn. Waar ze zitten en wat ze doen is niet altijd even duidelijk.

"Veel gebeurt op de sociale media. Op Facebook. Daar draait een levendige handel in voedselpakketten, huisraad, witgoed, kleding en entreekaartjes.

Uit veel gesprekken die ik voerde blijkt, dat het vaak onder ouders, gemeenten – maar ook onder de mensen die hulp verlenen- niet duidelijk is welke initiatieven er allemaal zijn . Om die reden wordt in Sittard-Geleen bijvoorbeeld binnenkort een bijeenkomst gehouden waar alle (particuliere) initiatieven bijeenkomen om in kaart gebracht te kunnen worden.

Maret Celis uit Grevenbricht bijvoorbeeld. Ze werkt al mediator en is actief op Facebook voor gezinnen die spullen nodig hebben. Daarnaast is ze bezig met Samen tegen Armoede om alle particuliere initiatieven rondom armoede in Sittard-Geleen bij elkaar te brengen. En probeert ze met de gemeente een centrum op te zetten waar jongeren bij elkaar kunnen komen.Huiswerk
De stichting Lyvia in Sittard is een project gestart met buddy’s. Studenten die kinderen uit arme gezinnen helpen met hun huiswerk, studiekeuze of leefpatroon. Op dit moment loopt een pilot in Maastricht  met acht kinderen en een in Meerssen met twee kinderen die elke week met hun buddy in gesprek gaan. En dat een jaar lang. “Doel is om de ondersteuning die de kinderen thuis niet krijgen, toch te kunnen bieden”, zegt Astrid Ticheler. “Ouders hebben vaak teveel stress om de kinderen zelf te begeleiden.“ Kidzz & Armoede in Peel en Maas wil vooral af van het stigma van dat iemand die in armoede leeft, een ‘arme sloeber met kapotte kleren’ is die thuis alleen maar op de bank hangt. “De mensen die in armoede leven identificeren zich daar niet mee. Armoede heeft een slecht beeld. We proberen in positieve termen over armoede te praten. Liever niet ‘tegen armoede strijden, maar een maatschappij armoedevriendelijk maken’”, zegt Natasja Vaassen.  Kidzz & Armoede is een project dat probeert op scholen het onderwerp armoede uit de taboesfeer te halen. Dat kinderen die in armoede leven ook schaamteloos durven te zeggen ‘ik heb hier geen geld voor’.  Maar het doel is ook kinderen en jongeren ervan bewust te maken dat armoede bestaat en dat geld niet noodzakelijk is om plezier te maken.”

Hulporganisaties
Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, stichting Jarige Job en het Kinderfonds zijn in Limburg in de meeste gemeenten actief. Een groot deel van de zogeheten Klijnsmagelden (geld dat gemeenten krijgen van de Rijksoverheid voor bestrijding van kinderarmoede) komt bij deze organisaties terecht. Bij deze organisaties kunnen ouders met een laag inkomen (vaak via scholen, artsen of maatschappelijk werkers) hulp krijgen als ze hun kind willen laten sporten of muziek willen laten maken. Maar ook voor kinderfeestje, een nieuwe fiets of laptop hebben deze organisaties budget. 

Voedsel
In Maastricht zijn de broertjes Puck en Juul Knols actief op verschillende middelbare scholen Momenteel vinden er vijf inzamelingen per maand plaats op drie scholen in de stad. Deze producten worden dezelfde dag verspreid over de voedselbanken en vinden meestal nog dezelfde dag een thuis bij de gezinnen die het nodig hebben.

In Weert helpt Irene Schoonderbeek met haar organisatie Vrijwillige administratieve ondersteuning mensen met hun administratie of schulden. Gratis. “Het is even zoeken, maar zo is er wel voor iedereen hulp. Helaas zoeken mensen te laat – uit schaamte- hulp.”

Op Facebook zijn diverse groepen en weggeefsites waar de leden voedsel en spullen inzamelen voor gezinnen in nood. Zoals Gratis in Venlo of Wish, Gift & Smile van Inge Minkenberg in Echt. 

Terug naar Wat beweegt Limburg