Diaken zit 'kapot thuis' na conflict: 'Ik zou mensen uit de parochie jagen'

© De Limburger/Laurens Eggen

Diaken Guido van Dierendonck zit thuis na een conflict met het kerkbestuur. Bemiddeling mocht tot nu toe niet baten.

Harry Lucker

Venraynaar Van Dierendonck is sinds een jaar of vijf actief als diaken in de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Venlo-Zuid. Door het tekort aan priesters in Venlo fungeert hij er in feite als pastoor.

Weerstand"Daar heb ik zelf nooit om gevraagd en daartegen is van begin af aan bij een deel van de parochianen weerstand geweest”, zegt Van Dierendonck. "Ik heb me naar eer en geweten al die jaren voor de parochie ingezet. Een klein groepje parochianen heeft een brief gestuurd naar het bisdom dat ik niet functioneer en mensen uit de parochie jaag. Het bisdom en het kerk­bestuur zijn daarin meegegaan.”

Vol lofHet parochieplatform (een groep vrijwilligers die als een soort bestuur van de parochie fungeert) wil niets zeggen en verwijst naar het bestuur van het parochiecluster Venlo. Dat was twee jaar geleden in een interview in De Limburger nog vol lof over de vernieuwende initiatieven die Van Dierendonck in Venlo-Zuid opzette, maar wil nu niet al te veel over de zaak kwijt.

Secretaris Paul Dullaert, die bestuurlijk gaat over het personeelsbeleid, ontkent zelfs dat er sprake is van een conflict. Deken Jos Spee erkent wel dat er problemen zijn binnen de parochie. "Daarover lopen nu gesprekken, de intentie is om eruit te komen", zegt Spee.

BemiddelaarDiaken Arjan Langen trad nog op als bemiddelaar tussen het kerkbestuur en Van Dierendonck. "Guido was echt wat aan het opbouwen in Venlo-Zuid. Hij heeft te weinig steun gekregen van zijn werkgever, het kerkbestuur”, zegt Langen.

"Veel vrijwilligers begrijpen dit niet en hebben Guido hoog zitten”, zegt Sander Driessen, die als vrijwilliger met Van Dierendonck samenwerkte ter ere van het 100-jarig bestaan van de parochie vorig jaar. "Dit is heel erg voor Guido en alles wat hij hier heeft opgebouwd. Dat mag eigenlijk niet verloren gaan."

Van Dierendonck hoopt ook op een terugkeer. "Ik zit nu kapot thuis, maar zou het liefst nu de jas pakken en teruggaan naar Venlo-Zuid."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee