Cameratoezicht om afvaldump in Venray aan te pakken

Afvaldump in de wijk Ut Brukske.

Afvaldump in de wijk Ut Brukske. © Lé Giesen

Burgemeester Hans Gilissen van Venray onderzoekt de invoering van cameratoezicht om afvaldump bij inzamelpunten te bestrijden.

Peter Heesen

Hij doet dat op verzoek van de gemeenteraad, onder aanvoering van het CDA. Die partij, verreweg de grootste in de gemeenteraad, is een fervent voorstander van cameratoezicht en heeft daarop in het verleden al vaker aangedrongen.

Telkens werd het voorstel afgewezen, onder meer vanwege juridische bezwaren. De mogelijkheden zijn inmiddels verruimd, zodat de burgemeester de bevoegdheid heeft om cameratoezicht in te voeren.

Vurig pleidooiHet CDA maakte daar deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering gebruik van door opnieuw om een onderzoek te vragen. Raadslid Petra van Duijnhoven hield een vurig pleidooi voor cameratoezicht. Ze wees erop dat veel inwoners het zat zijn dat "een kleine groep het verpest voor de rest".

Onder meer in de wijk Brukske wordt vaak illegaal afval gedumpt naast afvalcontainers. Mensen die dat zien, durven de boosdoeners er niet op aan te spreken. Opsporingsambtenaren van de gemeente zijn niet altijd aanwezig om de daders op heterdaad te betrappen, aldus het CDA-raadslid.

SteunZij kreeg steun van Samenwerking Venray, PP2 en inVENtief. SP-raadslid Ronald van Hal toonde begrip voor het verzoek. "De afvaldump zorgt inderdaad voor verrommeling en onveiligheid.” Hij vond het middel echter te zwaar om de kleine ergernis te bestrijden. In zijn ogen bieden camera’s ook schijnveiligheid, omdat de beelden pas achteraf bekeken worden en het onzeker is dat de daders vervolgens aangesproken kunnen worden.

Bovendien zouden de camera’s ertoe kunnen leiden dat de afvaldump zich verplaatst naar plekken waar geen camera’s hangen zoals bossen en bermen. Tot slot vindt hij dat "mensen het recht hebben om niet overal bespied te worden”. De PvdA, VVD en coalitiepartij D66 schaarden zich achter hem. Burgemeester Gilissen memoreerde ook dat vaker om cameratoezicht is gevraagd en dat hij in het verleden terughoudend en afwijzend was.

BedenkingenHij is nu "iets ontvankelijker”, maar heeft nog steeds bedenkingen. "Als je overal camera’s ophangt waar mensen zich onveilig voelen, wat voor samenleving krijg je dan?" Verder moeten politie en justitie instemmen. De politie is de enige die de apparatuur en de informatie beheert. Zij moet het werk willen en kunnen doen. Het is ten slotte aan de burgemeester of die camera’s er komen. "Ik kan het verzoek van de raad afwijzen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee