De Auw Wiever in Vaals ‘great again’

Vaals hoopt dat het Auw Wieverbal weer gaat leven. Van links naar rechts prins Frederic (Moitzheim) I, Piet Weyenberg, Linn Staps, hofnar Angelo Franssen en Herman Wehkamp.

Vaals hoopt dat het Auw Wieverbal weer gaat leven. Van links naar rechts prins Frederic (Moitzheim) I, Piet Weyenberg, Linn Staps, hofnar Angelo Franssen en Herman Wehkamp.© Loraine Bodewes

Nog maar drie vrouwen liepen vorig jaar gemaskerd door Vaals. Voor Linn Staps was de teloorgang van het Auw Wieverbal reden tot actie. Auw Wiever ‘great again’!

Joos Philippens

Teleurstellend, vond Linn Staps het vorig jaar. Liep ze alsauw wief door Vaals, bleek ze zo ongeveer de enige die een masker op had. De traditie leek dood te bloeden. "De cafés zaten best vol, maar de charme was eraf: gemaskerde vrouwen die precies om middernacht laten zien we ze echt zijn.” Met maar drie auw wiever is de geheimzinnigheid er snel af. "Iedereen wist vorig jaar dat ik het was”, zegt Staps. "De spanning van ‘met wie heb ik gekletst en gedanst?’ was weg.” Ze begon een Facebookgroep die snel vierhonderd vrouwen trok. Haar thema: Auw Wieverbal, make it great again! "Iedereen is er zich van bewust: het moet veranderen, anders is het weg.” Dat onderstreept ook Piet Weyenberg, voorzitter van De Grensülle: "We staan als carnavalsvereniging volledig achter dit initiatief.”

GemaskerdLinn Staps heeft al een aantal groepen bereid gevonden om donderdag gemaskerd mee te doen. "Samen gaan verlaagt de drempel. Mijn oproep: mannen en vrouwen, gewoon doen! Trek ruime kleren aan om je vormen te verbergen en hou het spannend.” Piet Weyenberg: "Vroeger verkleedde ik me als vrouw, in Aken, waar het een vreemdgaanfestijn is.”Met een glimlach voegt hij toe: "In Vaals is dat natuurlijk anders.” Herman Wehkamp van de Plintepuutsjere riep zeven cafés aan en om de Maastrichterlaan bijeen. Het resultaat: elk gemaskerd auw wief krijgt in elk café een gratis shotje: "Daarmee willen we bevorderen dat de wiever van café naar café trekken. Bovendien is er een prijs voor het mooiste auw wief.” Linn Staps: "Het doel is ook om de eigen jeugd hier te houden. Valkenburg is het grootst, maar ons motto is: in Vaals kun je nog op de traditionele manier vieren.”

Gratis shotjesDe jeugd trekken met gratis shotjes, hoe voorkom je dan dat tieners zich volgieten met sterke drank? Herman Wehkamp begrijpt de vraag goed: "Op het moment dat mensen gemaskerd zijn, is het voor een eigenaar heel moeilijk om de leeftijd te controleren. Ook als ze er gewoon voor betalen.” Hij wijst erop dat dit gedurende de gehele carnaval speelt, als mensen onherkenbaar gekleed gaan. "Als organisatie hangen we bij de entree van de cafés en bij de verkooppunten speciaal voor deze avond extra ‘Geen druppel’- pamfletten op.” Los van dit aandachtspunt staat nu al vast dat het Auw Wieverbal van 2018 een groter succes wordt dan vorig jaar. "Al zo’ vijftig auw wiever komen zeker gemaskerd,” weet Linn Staps.

VoordeelHet grote voordeel is dat zij zelf minder snel herkend wordt. En om middernacht triomfantelijk het masker omhoog kan doen, voor veel verraste blikken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee