Politiek Heerlen met stomheid geslagen over plotseling vertrek wethouder

Print
Politiek Heerlen met stomheid geslagen over plotseling vertrek wethouder

Barry Braeken Afbeelding: Ermindo Armino

Politiek Heerlen toont zich met stomheid geslagen over het zeer plotselinge en vooralsnog met raadselen omgeven vertrek van wethouder Barry Braeken (PvdA/OPH).

De PvdA heeft nu huidig fractievoorzitter Henk Verreck vooruitgeschoven als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Privékwestie
Zelfs zijn collega-wethouders heeft Braeken woensdagmiddag pas een uur voor aanvang van de raadsvergadering persoonlijk ingelicht. Een uur na afloop daarvan werd ook de raad via een e-mail ingelicht. Niemand had dit besluit zien aankomen. Als motivatie voor zijn vertrek geeft hij in dat mailtje aan dat het gaat om een privékwestie die hij ‘samen met zijn gezin gaat oplossen’. Braeken heeft daarop zijn mobiele telefoon uitgeschakeld en meteen zijn accounts op sociale media verwijderd. Volgens meerdere bronnen gaat het in ieder geval niet om een probleem met de gezondheid van hemzelf of zijn vrouw of zoontje, maar wat dan wel de reden is voor het abrupte vertrek kan niemand met zekerheid vertellen.

Lees ook: Zondagskind Braeken 'retorisch sterk en reteslim' 

Speculatie
Braekens beperkte toelichting laat voor collega’s in de politieke arena daarom voer voor speculatie. "Ik was net in de stad en iedereen sprak me erop aan", vertelt D66-fractievoorzitter Jan Bertholet. Ondanks dat hij jarenlang partijgenoot was van Braeken, is hij "stomverbaasd" over diens plotselinge vertrek. "Ik ben er bijzonder door getroffen. Dat hij zo’n resoluut besluit moest maken, duidt erop dat er iets heel ergs moet zijn gebeurd. Ik ken hem als een ­uiterst bekwaam en betrokken wethouder, dus het is heel spijtig voor ons, maar ook voor de PvdA."

Verrast
Roel Leers van fractie Hart-Leers is eveneens verrast, "al had ik de laatste tijd wel de indruk dat er iets aan de hand was. Ik hoop dat hij zijn zaakjes thuis snel weer voor elkaar krijgt."

De portefeuille van Braeken wordt de komende weken waargenomen door collega’s. Of hij na de verkiezingen had kunnen aanblijven als wethouder, mede namens OPH, was overigens onzeker. OPH-fractie­leider Loek Damen roemt Braekens kwaliteiten, maar stelt dat er geen afspraken over een vervolg zijn ­gemaakt. "Wij hebben eigen wethouderskandidaten klaarstaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →