Maastrichtse winkels open op zondagavond na Heiligdomsvaart

© iStock

Maastricht krijgt dit voorjaar een primeur: koopavonden op zondag. In overleg met de organisatie van de Heiligdomsvaart en het Centrummanagement Maastricht is besloten om dat de winkels op 27 mei en 3 juni na afloop van de Ommegang tussen 17.00 en 21.00 open mogen.

Vikkie Bartholomeus

Volgens de formele winkeltijden van de stad blijft het centrum dicht op feestdagen als nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en Kerstmis. Ook tijdens de zondagen van de Heiligdomsvaart, carnavalszondag en de Reuzenstoet blijven de winkels dicht. Dat zou betekenen dat de zaken dit jaar drie zondagen achter elkaar gesloten zouden zijn: pinksterzondag en de twee zondagen van de Heiligdomsvaart.

Onwenselijk"De samenloop van de winkelopenstelling en een centrumbrede Ommegang zou tot een onwenselijke situatie leiden", schrijven burgemeester en wethouders. "Zo staat er rijendik publiek waardoor winkels niet of nauwelijks bereikbaar zijn en zullen bovendien veel meer mensen de neiging hebben om over te steken door de Ommegang heen, hetgeen gezien de sereniteit van de Heiligdomsvaart zeer onwenselijk is."

WaardigIn overleg met Het Graf van Sint Servaas en het Centrummanagement is nu besloten om de winkels na afloop van de Ommegang wel de gelegenheid te geven om te openen. Centrummanager Paul ten Haaf is content. "De binnenstadondernemers zullen ervoor zorgen dat de Heiligdomsvaart meer present en zichtbaar zal zijn in het centrum van Maastricht. Zo wordt de traditie op een waardige wijze gerespecteerd, steunen centrumondernemers de Heiligdomsvaart ook in financiële zin en verminderen we de congestie na afloop van de Ommegang."

Na verwachting komen ongeveer 80.000 bezoekers op de Heiligdomsvaart af.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee