Kanaalbrug bij Itteren wordt vernieuwd

© Google Maps

De brug over het Julianakanaal in Itteren wordt uiterlijk in 2023 vervangen door een nieuwe.

Eric van Dorst

Nog dit jaar wordt aan de bestaande brug een tijdelijke constructie bevestigd, zodat fietsers tot die tijd veilig het kanaal over kunnen steken.

Rijkswaterstaat heeft hiertoe besloten in overleg met de gemeente Maastricht en de provincie Limburg. Inwoners van het dorp dringen al jaren aan op vervanging of verbreding van de uit de jaren dertig daterende stalen brug, die in zeer slechte staat van onderhoud verkeert en beperkt toegankelijk is.

NijpenderAanpak van het kunstwerk is de afgelopen jaren nog nijpender geworden door de toename van zwaar verkeer, waarvoor het 87 jaar geleden niet voor ontworpen is. Bovendien geeft de brug, die is voorzien van metalen bodemplaten, veel geluidoverlast in Itteren. De dorpsraad heeft zich hierover herhaaldelijk bij de overheid beklaagd en aangedrongen op maatregelen.

Han Hamakers van de dorpsraad zegt "ontzettend blij" te zijn met het besluit, dat naar zijn mening wel veel te veel op zich heeft laten wachten gezien alle overlast en de onveilige situatie. Ook verheugd is hij dat nu gehoor wordt gegeven aan het dringende verzoek een tijdelijke voorziening voor fietsers te maken.

GoedkoperUit studie is gebleken dat vervanging goedkoper is dan renoveren. De nieuwe wordt breder en komt ook hoger boven de vaarweg te liggen, om ook vierlaags containervaart op deze plek mogelijk te maken. Verder heeft de brug drie andere belangrijke verkeersfuncties. Het is een belangrijke ontsluiting voor inwoners van Itteren, vormt een schakel in de fietsroute voor schoolkinderen die vanuit Itteren naar Bunde gaan en onderdeel van het hoofdfietsnetwerk van de provincie Limburg.

Nieuwe brugRijkswaterstaat, gemeente en provincie starten binnenkort de planstudie voor de nieuwe brug, waarvoor onder meer het bestemmingsplan aangepast moet worden. Vervanging van de brug is opgenomen in het landelijk programma Vervanging en Renovatie, waarmee het Rijk inzet op de verbetering of vernieuwing van tachtig grote en kleinere bruggen en tunnels in heel Nederland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee