Universiteit Maastricht trekt meer nieuwe studenten

Archieffoto.

Archieffoto.© Harry Heuts

De Universiteit Maastricht trekt steeds meer nieuwe studenten. De groei bedraagt dit jaar 6,4 procent, meldt Observant Online.

Ivar Hoekstra

In totaal telt Maastricht nu 3652 eerstejaars bachelorstudenten. Vorig jaar waren dat er nog 3432. De groei wordt onder meer veroorzaakt door het stijgend aantal buitenlandse studenten dat de Limburgse hoofdstad weet te vinden.

Flinke groeiOok de andere Nederlandse universiteiten groeien flink met dank aan de buitenlandse student. In totaal telden ze in september 11,2 procent meer eerstejaars in de bacheloropleidingen. Een jaar geleden trokken die zo’n 8.700 internationale studenten, dit jaar zijn het er 10.600. Dat is een stijging van 22 procent. Inmiddels komt 17,5 procent van alle universitaire studenten in Nederland uit het buitenland.

De grootste groep eerstejaars studenten komt nog altijd van het vwo. In september waren het er maar liefst 31.000, het hoogste aantal sinds 2013. Het betekent een groei van 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar.

RecordIn totaal (eerstejaars plus ouderejaars) staan er nu 276.713 studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten. Een absoluut record. Het zijn er bovendien meer dan waar het ministerie van Onderwijs in zijn voorspellingen rekening mee hield.

De Universiteit van Amsterdam trok dit jaar de meeste eerstejaars: 6.007. Net iets meer dan de winnaar van vorig jaar, de Rijksuniversiteit Groningen. Tilburg University groeit het hardst: 19 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee