'Zinkmijn kan leiden tot trillingen in Zuid-Limburg'

De Heimansgroeve bij Epen.

De Heimansgroeve bij Epen.© Diana Scheilen

Ondergrondse mijnbouw aan de Belgische zijde van de grens kan in Zuid-Limburg leiden tot trillingen in de ondergrond.

Wiel Beijer

In de vorm van ruis kunnen deze kleine trillingen van invloed zijn op metingen van het gevoelige meetstation voor aardbevingen van het KNMI in de Heimansgroeve in Epen en de nog gevoeligere Einstein Telescoop die mogelijk in het drielandengebied geplaatst wordt.

ZorgenDat antwoordt minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) op vragen van het CDA in de Tweede Kamer over de plannen van het Waalse bedrijf WalZinc om in het Belgische deel van het Geuldal te onderzoeken of ondergrondse winning van zink, lood en zeldzame ­metalen winstgevend te delven is. Het CDA maakt zich zorgen over mogelijke gevolgen van zo’n zinkmijn op de bouw van de ondergrondse Einstein Telescoop.

Te vroegWiebes vindt het op dit moment te vroeg om te kunnen stellen dat mijnbouw de totstandkoming van de gigantische telescoop in de weg zal staan. "Dit zal samen met de initiatiefnemer WalZinc en de Belgische autoriteiten nader onderzocht moeten worden", antwoordt hij.

De minister benadrukt dat hij in eerste instantie geen rol kan spelen in dit proces, omdat het een mijnbouwactiviteit in België betreft. De provincie Limburg gaat wel over dit zinkmijnplan in gesprek met de Waalse overheid en zal Wiebes daarover informeren. "Indien blijkt dat overleg op landelijk, Benelux- of Europees niveau noodzakelijk is, dan zal ik mij daarvoor inzetten."

ProcedurefoutWalZinc diende bij de Waalse deelregering een vergunningaanvraag in om de komende vier tot vijf jaar onderzoek te mogen doen naar het voorkomen van die metalen. Dit ­onderzoek is voorlopig van de baan vanwege een procedurefout in de vergunningaanvraag. Hierdoor is de start van het onderzoek sowieso dit jaar en volgend jaar onmogelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee