Opgestapte wethouder: 'Meerssen leert niet van het verleden'

© Streetview

Roddel, oncollegialiteit en macht die boven de inhoud gaat. De Meerssense wethouder Désirée Cortenraede kraakt bij het indienen van haar ontslag harde noten over het college.

Jeroen Geerts

Ze zegt het mede aan haar persoonlijke ambities en gebrek aan politieke ervaring te wijten dat het misging met haar wethouderschap. "Maar we waren geen collegiaal ­bestuur. Ik heb gemerkt dat hier persoonlijke belangen vooropstaan, dat alles vloeibaar wordt als dat beter uitkomt en dat besluiten worden genomen op basis van macht en niet op basis van de inhoud."

Cortenraede heeft haar ontslag ingediend. En voor het eerst sinds haar ziekmelding, zo’n vijf maanden geleden, vertelt ze haar kant van het verhaal.

Onwil

Cortenraede vertrok ziek naar huis tijdens een collegevergadering waarin haar langverwachte voorstellen aangaande het accommodatiebeleid op de agenda stonden. Volgens haar was dat niet, zoals de rest van het college beweerde, voordat haar voorstellen binnen het college aan de orde waren gekomen.

"Het college besloot mijn voorstellen aan te houden. Een constructieve discussie over de inhoud was niet mogelijk. Die onwil kon ik op dat ­moment geen plek geven. Ik voelde intuïtief aan dat de tijd was gekomen dat ik voor mijzelf moest gaan zorgen."

HoudbaarheidsdatumCortenraede voelde zich op dat moment al niet goed meer. "Het accommodatiebeleid lijkt nu mijn struikelstuk, maar mijn houdbaarheids­datum was al eerder verstreken."

De scheidend VVD-wethouder vertelt dat ze van meet af aan moest vechten om vast te houden aan haar normen en waarden: "Samen dromen verwezenlijken en wensen laten uitkomen." Maar de politieke ­realiteit bleek anders. "Er moet onderhandeld en soms handjeklap ­gedaan worden. Ik pas niet in dit college. We hebben te weinig aandacht besteed aan de onderlinge, collegiale samenwerking." Het gevolg: Cortenraede kwam steeds slechter in haar vel te zitten en kreeg daardoor ook lichamelijke klachten.

Vertrouwen
"Toen ik erachter kwam hoe er door het college over mij werd gesproken - de dag na mijn ziekmelding werd mij duidelijk dat ze geen vertrouwen meer in mij hadden - heeft mij dat diep geraakt. Zonder mij te informeren werden mijn portefeuilles verdeeld, werd ik van de gemeentelijke website afgehaald en werd mijn e-mailaccount beëindigd. Er werd óver mij gepraat, niet mét mij."

Verwijzend naar eerdere affaires rond Meerssense wethouders: "Ik had verwacht dat deze gemeente had geleerd van het verleden. Niet dus. Er blijven slachtoffers vallen. Ik ben door het college buitenspel gezet, met steun van het bestuur en de fractie van de VVD."

Niet herkennenHet college heeft niet gereageerd op het relaas van Cortenraede. VVD-fractievoorzitter René van Beekum laat weten dat partij en fractie zich niet herkennen in de lezing van de scheidend wethouder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee