Partijbestuur neemt geen stappen tegen veroordeeld CDA-raadslid

Print
Partijbestuur neemt geen stappen tegen veroordeeld CDA-raadslid

Raadslid Julien Penders. Afbeelding: CDA/DL

Het landelijk partijbestuur van het CDA onderneemt geen verdere stappen in de kwestie-Penders. "De lokale afdeling heeft het laatste woord. Het is hun bevoegdheid."

Het voor een mishandeling veroordeelde CDA-raadslid Julien Penders (28) uit Dieteren zorgde ervoor dat zijn partij verdeeld raakte. Het landelijk partijbestuur had de lokale afdeling in Echt-Susteren geadviseerd Penders niet verkiesbaar te stellen. Tegen de wil van die landelijke partijtop in, zette de lokale afdeling hem toch op de lijst.

Afstand
Tot op hoog niveau werd er de afgelopen tijd over vergaderd door het landelijk partijbestuur. Vorige maand nog liet woordvoerder Nelleke Weltevrede van het landelijk CDA weten dat de kwestie nogmaals ter sprake zou komen tijdens de vergadering. Dit volgens haar om te kijken of er nog onvoorziene stappen mogelijk waren om Penders van de lijst te houden. Weltevrede laat nu weten dat al het vergaderen geen vruchten heeft afgeworpen: Penders blijft op de kieslijst staan voor de komende raadsverkiezingen. "De lokale afdeling heeft het laatste woord over deze kwestie. Het is hun bevoegdheid", aldus de woordvoerder. "Maar het landelijke bestuur betreurt nog altijd dat hij op de lijst staat en neemt er afstand van."

Geen reactie
Fractievoorzitter Peter Cox van CDA Echt-Susteren, die Penders altijd is blijven steunen, geeft te kennen dat hij weinig woorden vuil wil maken aan de commotie rondom de kandidaatstelling van zijn partijgenoot. Volgens hem zijn er geen op- of aanmerkingen gekomen op de vastgestelde lijst.

Verwacht
Raadslid Julien Penders, die als vijfde op de kieslijst staat, reageert wat uitgebreider op de commotie omtrent zijn persoon. Hij zegt dat de commotie ‘in de lijn der verwachtingen lag’. "Ik hield er rekening mee. Maar nu wil ik vooral vooruitkijken. De kieslijst staat vast. Ik sta gewoon op plek vijf en ik ben gemotiveerd om de komende raadsperiode aan de slag te gaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →