Explosieve groei aantal malafide webwinkels

Print
Explosieve groei aantal malafide webwinkels

Afbeelding: iStock

Het aantal malafide webwinkels explodeert. In 2017 werd in 438 gevallen actie ondernomen tegen deze praktijken, een jaar eerder was dat nog 35 keer.

Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie.

Nagemaakt
Oplichters gaan ook steeds vernuftiger te werk om geld van consumenten af te troggelen. Zo worden bestaande webwinkels nauwgezet nagemaakt zodat consumenten geen onraad ruiken als ze een bestelling plaatsen. Er zijn ook compleet valse webwinkels die maar even in de lucht zijn, maar in die korte tijd veel geld buitmaken. Daarnaast worden bestaande domeinnamen massaal opgekocht door fraudeurs, die vervolgens nepartikelen gaan verkopen.

Dat kan leiden tot geloofwaardige, maar ook vreemde combinaties. Zo zijn op een site die ooit bedoeld was voor psychologen in Brabant nu schoenen en trainingspakken te koop.

Creditcardgegevens
Consumenten die bij een malafide webwinkel kopen, ontvangen nepartikelen of krijgen niets, terwijl ze wel geld hebben overgemaakt. Ook worden creditcardgegevens van slachtoffers gestolen, die voor nieuwe oplichterspraktijken gebruikt kunnen worden.

Het totaal aantal aangiftes van internetoplichting nam in 2017 overigens af met achtduizend, naar 38.343. In bijna 5500 gevallen werd een aangifte ingetrokken, bijvoorbeeld omdat goederen met vertraging alsnog aankwamen. Bij klanten die wel gedupeerd zijn, is gemiddeld 197,32 euro buitgemaakt.

Complexe onderzoeken
Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting deed vorig jaar 416 onderzoeken naar 526 verdachten, 75 meer dan in 2016. In de meeste gevallen ging het om grote zaken, waarbij tientallen of honderden slachtoffers werden gemaakt. Het zijn daardoor tijdrovende en complexe onderzoeken, zegt teamleider Gijs van der Linden. "Na een aangifte blijkt vaak dat al snel er nog veel meer gedupeerden zijn, of dat een verdachte samenwerkt met anderen. Soms is er sprake van een heel netwerk."

Bijna de helft van de slachtoffers van internetoplichting doet aangifte daarvan. Dat aantal is al jaren stabiel.