Realistische escaperoom moet bewust maken: ‘Hier slaat de paniek echt toe’

Print
Realistische escaperoom moet bewust maken: ‘Hier slaat de paniek echt toe’

Medewerkers van Trajekt testen de escaperoom uit. Afbeelding: Johannes Timmermans

Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van een zwervend bestaan? Een nieuwe educatieve escaperoom laat jongeren ervaren hoe het is om kwetsbaar te zijn.

Het is behoorlijk dreigend, het filmpje dat op Berends mobiel binnenkomt. „Fuck man, ik weet alles van je. Je bent dood!” Daar zit hij dan. Alleen op een versleten bankje in het kille park dat bezaaid ligt met stinkende hondenkeutels. Het waait, begint al donker te worden; zijn scooter staat zonder benzine. Hij wordt afgeperst door drugscriminelen, nadat hij één keer zo stom is geweest om even een ‘pakketje’ weg te brengen. Waar zal hij vanavond crashen? Hij is al weken niet meer thuis geweest, want zijn moeder schreeuwt alleen maar, snapt hem niet. Honger heeft hij, maar een Big Mac zit er niet in, want zijn pinpas is geblokkeerd.

Ellende
Er is weinig voor nodig om je in te leven in de ellende van de zeventienjarige Berend. Hij is de hoofdpersoon in de educatieve escaperoom van welzijnsstichting Trajekt voor Maastricht en Heuvelland. Een ruimte waar jongeren spelenderwijs gewezen worden op de gevaren waar (potentiële) zwerfjongeren aan bloot staan.

Jongerenwerker Vincent Frenken is het brein achter de escaperoom die gemaakt is naar Scandinavisch concept in trefcentrum Stella Maris in Wittevrouwenveld. De afgelopen maanden heeft hij – met hulp – de spelformule uitgedacht en de escaperoom daadwerkelijk gebouwd.

Verborgen
Landelijk zijn er naar schatting 12.000 zwerfjongeren en dit aantal groeit, ook in Zuid-Limburg. "Het is vaak een verborgen probleem, ze zijn lastig in kaart te brengen. Ze gaan vaak gewoon nog naar school, naar hun baantje, maar hoppen om te slapen van adres naar adres. Dat zie je in de cijfers niet terug. Die ‘hoppers’ kunnen hun problemen vaak heel goed camoufleren. En als wij ze tegen komen is het kwaad al geschied." Dan is er sprake van schulden, problemen met justitie of is jeugdzorg in beeld. "Het is een hele kwetsbare groep." De escaperoom bestaat uit drie ruimtes: de tienerkamer van Berend, het park en de woonkamer van een familielid waar Berend tijdelijk verblijft.

Niet te doen
In elke ruimte moeten puzzels worden opgelost en aanwijzingen worden gezocht om slotjes te openen om uiteindelijk weer buiten te komen. De ruimtes zijn zo realistisch mogelijk gemaakt, met de geur van sigarettenpeuken en echte blauwe enveloppen van de Belastingdienst. "Hier slaat de paniek echt toe", lacht Vincent Frenken als hij wijst op een wand vol papierwerk waar jongeren mee te maken krijgt zodra ze achttien worden. "Dit is voor de meesten niet te doen. Maar we proberen door dit spel een andere manier van denken te triggeren." Een liefdesbrief van een loverboy, een woedende moeder, een sms van de buurtagent: de jongeren komen in de escaperoom van alles tegen. "Zo werkt het echt. Er is niets van verzonnen."