Autodieven slaan minder vaak toe in Limburg

Print
Autodieven slaan minder vaak toe in Limburg

Afbeelding: iStock

Het aantal autodiefstallen in Limburg is afgelopen jaar opnieuw gedaald. Ook werden er minder brom- en snorfietsen gestolen.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit (StAVc).

In 2016 noteerde de stichting in totaal 2072 diefstallen van voertuigen in onze provincie. Afgelopen jaar waren dat er 1802. Ook landelijk gezien is er sprake van een daling. 

Tracking
De daling is mede te danken aan toegenomen beveiliging zoals tracking en tracing-systemen die criminelen afschrikken. VolgensTitus Visser, directeur AVc, is de opsporing ook verbeterd. "Politie, RDW en verzekeraars werken steeds intensiever samen bij het opsporen van gestolen auto's en de bijbehorende daders. Dit werpt zijn vruchten af."

Duitse automerken blijven onverminderd in trek bij dieven. Koploper in de diefstalstatistieken is Volkswagen. In 2017 werden er 2321 auto's van dit merk gestolen. BMW en Audi volgen daarna na met respectievelijk 709 en 678 auto's.

Teruggevonden
De Duitse merken worden niet alleen vaak gestolen, de voertuigen worden ook maar mondjesmaat teruggevonden. Volgens AVc wordt net iets meer dan een eenderde van de ontvreemde Duitse wagens opgespoord.

Wie Land Rover rijdt, moet oppassen. In 2017 werden deze luxe SUV's in Nederland 117 keer gestolen. Dat komt neer op een diefstalrisico van 1 op 250. Deze dure auto's zijn vaak wel op te sporen. Van elke twee gestolen Land Rovers wordt er een weer teruggevonden. Over heel 2017 werden er 8257 auto's gestolen, een daling van 10 procent ten opzichte van 2016. Auto’s met een leeftijd van vier tot zeven jaar worden vaker gestolen dan jongere exemplaren.

Motorfietsen
Bij motorfietsen is er juist een stijging te zien van 3 procent. Bij dieven zijn Yamaha en Suzuki het populairst. Het merk KTM laat de grootste stijging zien, van 119 vorig jaar naar 161 gestolen exemplaren in 2017 in heel Nederland.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen