Oud-wethouder opgepakt voor lekken burgemeesterbenoeming

Print
Oud-wethouder opgepakt voor lekken burgemeesterbenoeming

Door het lek kwam naar buiten dat de Roermondse burgemeester Rianne Donders graag naar Den Bosch had willen gaan. Afbeelding: De Limburger

Oud-wethouder Jos van Son (64) uit Rosmalen is dinsdagochtend opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch.

Voorzitter Willem-Peter Kriek van de partij van de ex-wethouder (Rosmalens Belang) heeft dat bevestigd aan het Brabants Dagblad. "Dit is in en in triest", reageert Kriek geschrokken. 

Rianne Donders
De krant veroorzaakte vorig jaar juli grote ophef door veel details en onder meer de namen van de sollicitanten naar de burgemeesterspost in Den Bosch te publiceren. Daaruit bleek onder meer dat de Roermondse burgemeester Rianne Donders op de functie had gesolliciteerd. Op dat moment was ze nog geen drie jaar burgemeester in Roermond.

Lees ook: Sollicitatie Donders niet verrassend

Tweede keus
Ook bleek dat VVD'er Jack Mikkers, die uiteindelijk benoemd werd, niet de eerste keus was. PvdA'er Jan Hamming had eigenlijk de voorkeur maar die trok zijn kandidatuur in omdat hij met succes had gesolliciteerd naar de burgemeestersfunctie in Zaanstad.

Ongeluk
Oud-wethouder Van Son raakte eind vorig jaar al in opspraak, toen hij onder invloed van alcohol een eenzijdig verkeersongeluk veroorzaakte. Daarop stapte hij per direct uit het college van B en W in Den Bosch.

Eerdere arrestatie
Op verzoek van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk begon de politie een onderzoek naar het lek. In augustus werd raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen als eerste aangehouden als verdachte. 

Vertrouwenscommissie
Van Creij was namens zijn lokale eenmansfractie wel lid van de vertrouwenscommissie, maar ontkent dat hij het lek is geweest. De politie liet hem na een paar dagen vrij maar beschouwt hem nog steeds als verdachte. Feit is dat er sowieso iemand binnen de vertrouwenscommissie moet hebben gelekt.

De advocaat van Van Son wenst 'in het belang van de cliënt' nog niet te reageren. "Daarvoor is het nog veel te vroeg. Zodra de situatie anders is, zal er wellicht nog wel een reactie komen." Een OM-woordvoerder wilde niks kwijt over de rol van de verdachte.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen