Locaties afname DNA-onderzoek Nicky Verstappen bekend

Print
Locaties afname DNA-onderzoek Nicky Verstappen bekend

Afbeelding: Archiefbeeld

Landgraaf - Alle bijna 22.000 mannen die worden gevraagd vrijwillig DNA af te staan voor een verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen krijgen de oproep dinsdag in de brievenbus. De politie heeft ook de afnamelocatie bekendgemaakt.

In Landgraaf zijn dat de voormalige basisschool Bei de Ling aan de Lindenstraat, Megaland aan de Hofstraat, de kantine van voetbalvereniging SVN aan de Heigank en gemeenschapshuis de Molt aan de Dr. Nolenslaan.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen: worden nu de laatste raadsels ontrafeld?

In Heerlen kunnen de deelnemers zich melden bij het Icarusgebouw (achterkant van het politiebureau) aan de Spoorsingel. De afname start op zaterdag 24 februari. Dagelijks worden, in een periode van drie weken, 1.250 mannen opgeroepen om zich in verschillende tijdsblokken te melden. De politie zet dagelijks honderd mensen hiervoor in.

Heibloem
In Heibloem, de woonplaats van Nicky Verstappen, kunnen de deelnemers zich melden bij gemeenschapshuis de Klokkestoel aan de Sint Isidoorstraat. De DNA-afname in het kleine Peeldorp is vindt in vier dagen plaats, van 24 tot en met 27 februari.

Ultieme poging
Het verwantschapsonderzoek is een ultieme poging de dood van Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssummerheide op te lossen. Daar verdween Nicky in 1998 tijdens het zomerkamp van Jeugdwerk Heibloem uit een tent en werd anderhalve dag later dood teruggevonden op de hei. Het zoekgebied concentreert zich op het gebied rond de heide, met name de zuidkant en de woonplaats van Nicky.

Lees ook: Tentgenootjes Nicky Verstappen doen na 19 jaar hun verhaal

In heel Landgraaf en delen van Heerlen en Brunssum grenzend aan de hei worden mannen gevraagd DNA af te staan voor een vergelijking met een DNA-spoor dat is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. Politie en justitie gaan er op basis van geografische daderprofilering vanuit de man die verantwoordelijk is voor de dood van Nicky in 1998 in dit zoekgebied woonde. Ook 4.000 mannen verspreid over de rest van het land worden benaderd, omdat zij er in 1998 woonden en geen familieleden meer hebben of omdat de familieleden in het gebied niet meer leven. Op deze manier willen politie en justitie voorkomen dat mannen die verhuisd zijn, of inmiddels gestorven, buiten beeld blijven.

Slagingskans
Hoofdofficier van justitie Jan Eland heeft hooggespannen verwachtingen van dit grootschalige verwantschapsonderzoek, maar wil geen percentage noemen van de slagingskans. Twee eerdere verwantschapsonderzoeken (de verkrachting en dood van Marianne Vaatstra en Milica van Doorn) leidden naar de dader. Het grote verschil is echter dat er heel veel sporen en technisch bewijs was van de moord in die zaken. In het onderzoek naar de raadselachtige dood van Nicky Verstappen is dat niet het geval.

Lees ook: Zus Nicky Verstappen: 'Doe alsjeblieft allemaal mee, dit is onze laatste strohalm'

Over de aard van het DNA-spoor wil justitie niets zeggen, de onderzoekers gaan er vanuit dat degene van wie dit DNA is, veel uit te leggen heeft en ‘de laatste uren in het leven van Nicky’ kan invullen. In dit verwantschapsonderzoek kan het DNA van (verre) familieleden politie en justitie op het spoor zetten naar de verdachte omdat het DNA van familieleden een bepaalde gelijkenis vertoont.

Vergelijking
1.500 Mannen, die op enigerlei wijze in het dossier voorkomen en geregeld op de Brunssummerheide kwamen in 1998, zijn de afgelopen maanden al opgeroepen voor een één-óp-één DNA-vergelijking. Het Nederlands Forensisch Instituut ( NFI) onderzoekt die monsters nog. In totaal worden 23.000 mannen benaderd in dit onderzoek.

Het NFI verwacht 6 tot 12 maanden nodig te hebben om de dna-monsters van het verwantschapsonderzoek te verwerken. Als er geen volledige maar een gedeeltelijke match uitkomt, zal aanvullend onderzoek nodig zijn.