Terreurverdachte Landgraaf blijft in de cel

Print
Terreurverdachte Landgraaf blijft in de cel

Afbeelding: AFP

Landgraaf - De 29-jarige terreurverdachte Khaled T. uit Landgraaf mag zijn berechting niet in vrijheid afwachten.

De rechtbank wees dinsdagmiddag wederom een nieuw verzoek van T.’s advocaat André Seebregts om schorsing van de voorlopige hechtenis af.

Ronselen
De Syriër T. wordt ervan verdacht jongeren, vooral in de moskee in Brunssum, voor de gewapende strijd in Syrië te hebben geronseld. Hij dreigde zelf met het plegen van een aanslag in Nederland als hij niet naar Syrië kon uitreizen. Het OM verdenkt T. ook van lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk.

Verzoek
Seebregts vroeg om schorsing onder voorwaarden, zoals elektronisch toezicht. Volgens de advocaat zijn heeft de verdachte na begin 2016 geen blijk meer gegeven van jihadistisch gedachtegoed. Daarnaast wees hij erop dat zijn cliënt al 7,5 maand in voorarrest zit in het zware regime van de terroristenafdeling. De rechtbank wees het verzoek af vanwege de ernst van de verdenkingen en omdat niet is gebleken dat T. actief afstand heeft genomen van het jihadistisch gedachtegoed.

De aanvullende getuigenverhoren, waar T.’s advocaat om had gevraagd, vinden dinsdag plaats. Zodra die zijn afgerond kan de zaak inhoudelijk behandeling worden op zitting.

Aansporing
Khalid T. zou jongeren hebben aangespoord zich aan te sluiten bij strijdende milities, een klein autootje aan te schaffen en te zien hoe ver ze zouden komen. Hij bood volgens het Openbaar Ministerie hulp bij uitreizen, verheerlijkte de strijd van IS, riep op tot migratie en verkondigde dat de kalief van Islamitische Staat zijn leider was die te allen tijden gehoorzaamd dient te worden. Op T.’s laptop werden grote hoeveelheden IS-propaganda aangetroffen en in zijn telefoon stonden contacten van mensen die onderwerp zijn van strafrechtelijk onderzoek.

Onthoofdingsfilmpjes
Hij zou onthoofdingsfilmpjes aan jonge kinderen hebben vertoond, IS-propaganda hebben verspreid en gebruikt om te wijzen op het belang van strijden in Syrië en de beloning in het paradijs daarvoor. Ook zou hij de zelfmoordaanslag van de Maastrichtse uitreiziger Sultan Berzel in november 2014 in Bagdad hebben goedgekeurd. Volgens het moskeebestuur in Brunssum is T. ruim twee jaar geleden, toen duidelijk werd dat hij dit gedachtegoed verkondigde, een moskeeverbod opgelegd.