Rijkste Limburgers wonen in Eijsden-Margraten

Print
Rijkste Limburgers wonen in Eijsden-Margraten

Afbeelding: iStock

De inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten zijn gemiddeld genomen de rijkste Limburgers.

Het doorsnee vermogen per huishouden bedraagt er 133.600 euro, inclusief de waarde van de eigen woning.

Dit blijkt uit cijfers over de bezittingen van de Nederlandse huishoudens in 2016 die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag presenteert.

Welstand
De bemiddelde Zuid-Limburgse gemeente wordt gevolgd door Nederweert, waar de huishoudens in doorsnee over een vermogen van 127.400 euro beschikken. Derde op de ranglijst prijkt Mook en Middelaar, met een gemiddeld vermogen van 120.800 euro per inwoner. De welstand in deze Limburgse gemeenten valt overigens in het niet bij de rijkdom elders in het land, waarbij de huishoudens te Laren in Het Gooi de kroon spannen met bezittingen ter waarde van 280.700 euro. Opvallend in de top tien van de rijkste gemeenten is dat er zeven Brabantse plaatsen bij zitten.  

Armste gemeente
De armste Limburgse gemeente is Heerlen, waar de huishoudens gemiddeld 3700 euro aan eigendommen bezitten, gevolgd door Kerkrade (6600 euro) en Maastricht (6800 euro).

Heerlen staat samen met Den Haag op plaats zes in de top tien van de armste gemeenten van het land, een lijst die wordt aangevoerd door Rotterdam (1900 euro), Lelystad (2200 euro) en Arnhem (2400 euro). In grotere steden wonen betrekkelijk veel jongeren, mensen met een uitkering en inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond, verklaart het CBS. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen opgebouwd.

Waardestijging
Gemiddeld beschikken de Nederlandse huishoudens over een vermogen van 22.100 euro. Dat is in 2016 vergeleken met een jaar eerder met bijna 10 procent gestegen, vooral dankzij de waardestijging van woningen.

De huizenprijzen spelen een belangrijke rol in de vermogens  van de Nederlanders. In 2008, voor het aanbreken van de economische crisis en de waardedaling van de huizen, beschikte een gemiddeld Nederlands huishouden over bezittingen ter waarde van 46.900 euro.

Rekent het CBS  de eigen woning niet mee, dan is het eigen vermogen per huishouden even hoog als in 2015, namelijk 13.500 euro.  

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen