De beste nonnevot van Limburg eet je hier!

René (links) en Ruud Mingels doen voor het eerst mee en gaan meteen met de eerste plek aan de haal. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Toppers lagen op de tafels voor de jury van de jaarlijks nonnevottest van De Limburger. Subtiel gekneed, elegant gemodelleerd en zorgvuldig gesuikerd. Met dit jaar een verrassende winnaar, die het recept van zijn pa verfijnde.

Met bakkerij De Lekkerbek wint Maastricht voor het eerst de nonnevotwedstrijd. Een primeur voor de hoofdstad en voor de broers René (36) en Ruud (30) Mingels, die drie zaken hebben in Eijsden en Heer-Maastricht. "Ongelooflijk dat we hebben gewonnen. Onvoorstelbaar sjiek is dat. Ik kan het bijna niet geloven. Mijn broer en ik hadden nergens op gerekend, omdat we dit jaar voor het eerst meedoen", laat René verrast weten. 

Het recept voor hun winnende nonnevot hebben ze van hun vader. "We hebben pa's recept wat verfijnd. Dat heeft heel goed uitgepakt", zegt René, die van huis uit econoom is, net als zijn oudste broer. "Ik heb na mijn studie economie gkozen voor de familiebakkerij. Geen moment spijt gehad. Zeker niet nu we Limburgs beste nonnevot hebben gebakken."

34 deelnemende votten
Keurmeesters Ron Ossendrijver (links op foto), Miel Duisings (midden) en Ron Hendrixks (rechts) hebben de nonnevotten/strikken beoordeeld naar de officiële maatstaven die bij bakkerstesten gelden. Punten werden gegeven voor vorm, kleur, bak-aard, vetgehalte, structuur/malsheid, aroma en smaak. Verder werd nadrukkelijk gekeken naar de afwerking van de nonnevotten. Eten begint met kijken. En de strikken werden uitvoerig geproefd. Kaken draaiden overuren. Verheugd was de jury over de kwaliteit. "Ze zijn nog beter qua model, kleur en smaak dan vorig jaar." Opvallend is dat veel zorg is besteed aan het suikeren. "Prachtig, dat raffinement.” 

De top drie

1. De Lekkerbek, Maastricht / 1,20 euro
Een topper voor elke lekkerbek, die graag hapt in een nonnevot. Op alle punten scoort deze strik excellent. "Geweldig gelijkmatig gestrikt is het deeg. Subtiel gesuikerd. Dat verraadt een vaardige hand.” Goudgeel de korst met een perfecte afbeet. "De slanke bilnaad en de wollige binnenkant maken deze strik tot een ware winnaar. Hapt heerlijk zacht weg. En dat voor een bakker, die pas voor het eerst meedoet aan deze keuring. Limburg heeft er een top nonnevot bakker bij."

2. Jos Wijnands, Echt / 1,20 euro
Good old Jos Wijnands is het nonnevot bakken nog lang niet verleerd. Een topper heeft deze oud-winnaar van de nonnevotwedstrijd weer gestrikt, aldus de verheugde jury. Hij wordt geklopt met een paar suikerkorrels dikte. De Lekkerbek oogt net iets volmaakter. Maar voor de rest niets dan lof voor de Echter vot. "Zeer verfijnd dat snufje kaneel en vanille. Het deeg heeft goed kunnen rijzen. Deze bakker is meester over zijn vingers en temperament."

3. Jack Prevoo, Margraten / 1,11 euro
Een fijne strik met een goed aroma en een mooie dunne korst, die een heerlijk malse afbeet heeft, oordeelt de jury tevreden. Applaus ook voor de "gelijkmatige manier, waarop de strikken zijn gebakken. Beheerste bakker.” De smaak is neutraal en "heerlijk evenwichtig, geen vreemde bijsmaakjes.” Een hogere notering zit er zeker in. "Als hij volgend jaar zijn nonnevotten wat losser strikt dan ogen ze niet zo gedrongen en zit goud er ongetwijfeld in.”

Bekijk de volledige uitslag op onderstaande kaart. Klik op de nonnevotten voor meer info.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →