Containers vol kippenmest gestolen. Maar wat moet je ermee?

Print
Containers vol kippenmest gestolen. Maar wat moet je ermee?

Een container met mest van Walkro. Afbeelding: Facebook/Walkro

Ysselsteyn - Vier containers met kippenmest in Ysselsteyn gestolen. Een 39-jarige man uit Horst aan de Maas zit vast omdat hij betrokken zou zijn bij de diefstal.

Maar wat moet je met kippenmest? Een zaak met een luchtje en veel vraagtekens.

Pluimveehouder Van Ass zette zondagavond vier containers vol kippenmest aan de Kempkensberg in Ysselsteyn. De bedoeling was dat die maandagmorgen door Walkro, producent van grondstoffen voor de champignonteelt, zouden worden opgehaald. Toen Walkro verscheen, bleken de containers er niet meer te staan.

Betalen
Wie steelt er nu kippenmest? De mest heeft een negatieve waarde. Pluimveehouders moeten zelfs betalen om er vanaf te komen. Voorzitter Eric Hubers van de afdeling pluimveehouderij van de LLTB heeft geen verklaring voor de diefstal. "Het kan toch niet waar zijn, dit is totaal onzinnig", is zijn eerste ­reactie. Kan het iets te maken hebben met het fipronilschandaal? Dat de kippenboer illegaal van besmette mest probeert af te komen "Nee", zegt Hubers. "Van Ass heeft vleeskuikens en daar is niet gewerkt met fipronil."

Inhuren
De (ijzer)waarde van de containers kan het ook niet zijn, zegt Harold Kraaijvanger van Walkro. Die containers leveren volgens hem nauwelijks wat op. Je houdt al helemaal niets over als je groot materieel moet inhuren om de mestcontainers mee te kunnen nemen. Want vier containers van 20 ton oppikken, dat doe je niet zomaar even. Dat duidt op een zorgvuldig voorbereide criminele daad.

Facebook
Walkro neemt de diefstal zeer hoog op. Kraaijvanger heeft maandagmorgen de diefstal meteen op Facebook gezet. De enorme reuring die vervolgens ontstond, leidde ertoe dat een mesthandelaar zich bij hem meldde met de mededeling: "Ik heb iets wat jij zoekt." De containers werden op diens aanwijzing leeg teruggevonden, twee op een bospad in America en twee bij een mestverwerker in Grubbenvorst.

Rondslingeren
Dat betekent dat er ergens nog 80 kubieke meter kippenmest moet rondslingeren. Intussen zit Kraaijvanger nog met een groot aantal vragen. Hoe kan het dat Van Ass niks heeft gemerkt van de diefstal? Van Ass weigert commentaar. En hoe komen twee gestolen containers bij een bedrijf in Grubbenvorst terecht? Is de tipgever echt ingeseind over de containers of is de man zelf betrokken bij de diefstal?

Vragen waarop de politie antwoord hoop te krijgen van een 39-jarige verdachte uit Horst aan de Maas. Die is in verzekering gesteld.