Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

'Vooruitkijken als deksel op de doofpot'

'Vooruitkijken als deksel op de doofpot'

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Een tijdje geleden schreef ik over vooruitkijken. Op zich een prima activiteit, zeker bij zoiets als autorijden. Of regeren. Maar te vaak gebruiken politici vooruitkijken als deksel op de doofpot.

Dan roepen ze ons op om vooruit te kijken. En dus niet terug, naar hun fouten. Overigens zeg ik politici, maar het geldt ook voor  voetbaltrainers, organisatoren van winterkermissen en schrijvers van cybersecurity-boeken. En mensen die Wiel Knipa willen eren.

Eerst Julien Penders, CDA-raadslid en kandidaat in Sittard-Geleen. Die zei het dinsdag nog in De Limburger: ‘Nu wil ik vooral vooruitkijken.’ Terugkijken op de mishandeling waarbij hij een jongen een schedelbasisfractuur sloeg, vindt hij niet meer zinvol. Dat is het natuurlijk wel, want willen kiezers zo iemand als volksvertegenwoordiger? Nu de landelijke partijbonzen hun verantwoordelijkheid op de lokale afdeling afschuiven (en die wil 'vooruitkijken'), ligt die bal daadwerkelijk bij kiezers. Juist daarom is het noodzakelijk dat Penders' veroordeling ter sprake blijft komen. In ieder geval tijdens de campagne. Daarna mag het raadslid vooruitzien tot het een ons weegt.

De lokale afdeling noemde Penders’ mishandeling onlangs ‘verouderd’. Maar de fratsen van Jos van Rey zijn van nog eerdere datum. Vindt het CDA die ook ‘verouderd’?

Dat is inderdaad een probleem: willekeur ligt op de loer, ook bij columnisten. Wanneer ophouden over gemaakte fouten? Dat verschilt per zaak, lijkt mij. Die Floriade bijvoorbeeld, waar ik nogal graag op terugkom, leert ons hoe je grote projecten - en de communicatie daarover - vooral niet moet aanpakken. Op blijven hameren dus. En neem de schofterige tweets van het Heerlens raadslid Christian Petermann. Die zeggen van alles over zijn zelfbeheersing en zijn ideeën over hoe mensen met elkaar om moeten gaan - relevante informatie voor kiezers. Petermanns debacle met Diego Maradona daarentegen, mag u, als u het zich nog herinnert, gerust vergeten.

Tot slot Wiel Knipa. De Heerlense zanger moet tóch geëerd worden met een plaquette, vindt raadslid Roel Leers. Opmerkelijk, want 11 jaar geleden ging zo’n hommage niet door: Knipa bleek NSB’er. Nu wil Leers ‘niet langer achterom kijken.’ Want: ‘Het verleden moet je op een gegeven moment achter je willen laten.’ Met dat laatste doelt hij op de oorlog. Da's een beetje cru, en enorm inconsequent: een held uit het verleden willen eren, en tegelijkertijd dat verleden willen vergeten. 

Wel de leuke liedjes, niet de verschrikkingen.