Maastricht zoekt oplossing voor krakers bij voetbalclub

Print
Maastricht zoekt oplossing voor krakers bij voetbalclub

Afbeelding: Harry Heuts

De krakers bij VV Scharn worden vooralsnog niet met een rechtszaak gedwongen het complex te ontruimen.

In tegenstelling tot wat de gemeente eerder antwoordde op vragen van de Seniorenpartij Maastricht gaat Maastricht eerst op zoek naar een oplossing voor de krakers. De reden: de groep krakers bestaat hoofdzakelijk uit zwerfjongeren die bij ontruiming op straat belanden.

Eerste stappen
Verantwoordelijk wethouder Jack Gerats (SP) stelt dat de gemeente op korte termijn met de bewoners in gesprek gaat. "De eerste stappen zijn al gezet. Dit om de vraagstukken, wensen en situaties van deze jongeren in kaart te brengen en, als zij dat willen, aan oplossingen te werken."

Gerats denkt daarbij aan wat hij creatieve oplossingen noemt, "buiten de gebaande paden van bureaucratie en zorgtrajecten.”

Noodzaak
De jongeren die nu ruim twee maanden kantine en kleedlokalen van het oude VV Scharn-complex bevolken hebben problemen met hun thuissituatie. Ze zijn thuis weggestuurd of zelf opgestapt. Kraken zien ze als noodzaak, maar ook als een levensles. De krakers helpen elkaar en leren van elkaar, gaven ze eerder aan.

Maastricht telt een groep van ruim tweehonderd zwerfjongeren die bij reguliere instanties vaak geen onderdak vinden. Er is een tekort aan opvangplaatsen in de stad.

Scouting
De gemeente laat weten dat het sportcomplex nog steeds bedoeld is voor de scouting. Als de gesprekken met de krakers tot een oplossing leiden, is ontruiming via een rechtszaak niet nodig. Wordt er geen uitweg gevonden, dan sluit de gemeente een rechtsgang niet uit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →