Ex-directeur slachthuis eist dat Google zoekresultaten weghaalt

Print
Ex-directeur slachthuis eist dat Google zoekresultaten weghaalt

Afbeelding: De Limburger

Oud-slachthuisdirecteur Jack Benedik heeft Google voor de rechter gedaagd. Hij wil dat sommige zoekresultaten over het faillissement van het slachthuis in Landgraaf worden verwijderd.

Google weigert dat. "Verwijderen zal de geschiedenis van Benediks loopbaan ernstig geweld aandoen”, stelt advocaat Remy Chavannes namens Google.

Vergeten
Het recht om te vergeten te worden, daar draait de civiele rechtszaak tussen Benedik en Google om, waarvan dinsdag de zitting plaatsvond. Jack Benedik is een van de twee oud-directeuren van het grote vleesverwerkingsbedrijf in Landgraaf, dat in 2005 failliet ging. Daarbij verloren 550 mensen hun baan.

Belang
Jack Benedik en zijn broer en mede-directeur Geert Benedik hebben hun financieel belang op tijd veilig gesteld. Dit tot groot ongenoegen van het personeel en de curatoren, die ruim twaalf jaar later nog steeds bezig zijn het faillissement af te handelen. 

Over Jack Benedik en zijn rol in de zaak zijn diverse kritische verhalen geschreven, onder meer in De Limburger maar ook in landelijke media en vakbladen voor de vleesindustrie.

Dagelijks last
Die artikelen zijn makkelijk terug te vinden via Google. Dat steekt Benedik, die aangeeft nog dagelijks last te hebben van de berichtgeving. 

De rechter in Maastricht doet begin april uitspraak.

Sinds mei 2014 kan een persoon een zoekmachine als Google volgens het Europese recht verzoeken om specifieke URL’s te verwijderen die betrekking hebben op hem of haar. In Nederland heeft Google sindsdien ruim 54.000 URL’s op verzoek verwijderd. Dat is 46 procent van alle verzoeken. Google verwijdert alleen resultaten als de zoekopdracht iemands naam is en als het resultaat irrelevant, buitensporig of ongeschikt is. Weigert Google, dan kan iemand nog naar de rechter stappen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen