Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Het einde van de Formule 1-meisjes: goeie zaak of niet?

Het einde van de Formule 1-meisjes: goeie zaak of niet?

Een grid girl bij de GP van Amerika in 2017. Afbeelding: EPA/Srdjan Suki

Geen grid girls meer in de Formule 1. De nieuwe eigenaren hebben een einde gemaakt aan het fenomeen. Is het een goed idee te kappen met deze decenniaoude traditie?

Ja, zegt De Limburger-redacteur Kim Noach. Nee, vindt Formule 1-verslaggever Ivo op den Camp.

Kim Noach: Ja
"Maar het is toch zielig voor die grid girls? Wat moeten die nu gaan doen?", vraagt een vriend spottend. We hebben het over de mooie vrouwen – hakje, lakje, gehuld in een ieniemienie strak pakje – die vanaf komend seizoen niet meer te zien zijn op de startgrid van de Formule 1. Coureurs boos, pardon: bij-zón-der teleurgesteld dat gebroken wordt met deze prachtige traditie. Grid girls boos. Nee, woedend zelfs. Ze verliezen niet alleen (een deel van) hun inkomen (oh jee, daar gaat de economische zelfstandigheid!); er verdwijnt ook een baan waar ze trots op zijn. Wie zou dat niet zijn met zulke veeleisende taken als het omhoog houden van een bordje of het uitvouwen van een paraplu boven het hoofd van een coureur?

Mooie vrouwen puur en alleen inzetten als eye candy bij sportevenementen staat al langer ter discussie, wellicht versneld door de wereldwijde #metoo discussie. In 2015 werden de vrouwen eenmalig vervangen door grid guys tijdens de Grote Prijs van Monaco. De wereld was te klein. In navolging van de F1 zijn de ‘walk-on-girls’ bij dartwedstrijden inmiddels met pensioen gestuurd.
Wanneer volgen de rondemissen in de boks- en wielerwereld?

Beste mensen, het is 2018. Laten we eens uit de grot kruipen. Tijden veranderen. Vrouwen leiden naties, het Internationaal Monetair Fonds, multinationals als Shell en pensioengigant ABP. Mensen - vrouwen én mannen – verdienen het niet om puur en alleen als mooi decorstuk weggezet te worden in de (sport)wereld. We leven al in een maatschappij die ontzettend op uiterlijk gefocust is dankzij (sociale) media. Dan is het zaak om alert te blijven op een goede balans. Met een mooie verpakking is niets mis, begrijp me niet verkeerd. Maar anno 2018 hoort daar nadrukkelijk inhoud bij.

Dat vinden ook F1-teambaas Claire Williams en voormalig testcoureur Susie Wolff. Williams vertelde tegen de BBC dat het een noodzakelijk besluit was. "Ik erken dat grid girls onderdeel waren van een traditie, maar denk ook dat we mee moeten gaan met de tijd." Waarbij Wolff aanvult dat het beter is om de energie te steken in het aantrekken van meer vrouwen in inhoudelijke functies. Dat is namelijk ook een doel van de F1: meer vrouwen aantrekken, zowel in publiek als op F1-inhoudelijke functies.

De beste manier om dat voor elkaar te boksen is goede rolmodellen naar voren te schuiven. En rap een beetje. Vrouwen zoals Claire Williams die laten zien dat inhoud en een mooi uiterlijk een gouden combinatie zijn. Of kijk naar de tenniswereld waar men nooit vrouwen (of mannen) inzette puur als sexy decorstuk. Had dat effect op het kijkgenot of het spelplezier? Nee. Dus vaarwel grid girls. En hallo pit powervrouw.

Ivo op den Camp: Nee
Nieuwe heren, nieuwe wetten. Uiteraard wil de nieuwe eigenaar van de Formule 1 – Liberty Media – zijn stempel drukken op de sport. Breken met het verleden, lijkt nu het parool. Of beter nog: breken met alles wat Bernie Ecclestone (de voormalige Formule 1-eigenaar) propageerde. Onder het mom van ‘grid girls zijn niet meer van deze tijd, het fenomeen komt niet overeen met de waarden die wij willen uitdragen’ wordt nu een einde gemaakt aan een decennia oude traditie. Hetzelfde is aan de hand met de starttijd van de Grands Prix. Niet meer om twee uur ’s middags, maar om tien over drie. Het heeft allemaal van doen met de veramerikanisering van de Formule 1. Daarin passen weinig tot geen tradities. Alles moet buigen voor de commercie.

Juist door de te breken met tradities loopt de Formule 1 het gevaar dat de fans zich afkeren van de sport. Sport is gebaat bij oude gebruiken, met protocollen. Ze bieden houvast, herkenbaarheid en binden het publiek. Door de grid girl af te schaffen keert de Formule 1 zich weer een beetje meer van de fan af. En die worden al niet verwend in een sport waarin de aanraakbaarheid beduidend minder is dan in bijvoorbeeld het wielrennen.

Frappant – of juist niet - is dat de grid girls zelf verbolgen zijn over het besluit. Niet vanwege broodroof, maar omdat ze hun functie met veel plezier uitoefenden. Respectvol, vrijwillig, elegant, goed betaald. "Mogen we dadelijk ook geen modeshows meer lopen. Gaan ze stewardessen dadelijk ook weren in de vliegtuigen", vroeg menig grid girl zich af. Vaak wordt de Formule 1 geassocieerd met een machowereld.

Ruige kerels, stoere helden die hun leven op het spel zetten. Een territorium kortom, waar de man het voor het zeggen heeft. Zo lijkt het, maar het geldt alleen voor het coureursgilde. Buiten de twintig rijders is er waarschijnlijk geen sport meer geëmancipeerd dan de Formule 1. Vrouwen nemen er cruciale posities in. Teambazen, topingenieurs, marketingexperts, mediastrategen: vrouwen in overvloed met een functie die ertoe doet.

De smoes waarmee de grid girl nu van het toneel verdwijnt loopt over van hypocrisie. Want wat komt ervoor in de plaats? Grid kids. Hoe cliché, want de voetbalwereld past het al jaren toe. Mooi, ontroerende beelden van peuters die met een nummerbord in hun hand staan naast de bolide van hun held. Prima, maar denk eens even verder. Zijn deze kinderen niet gewoon de nieuwe werkende grid girls? Proficiat!