Justitie onderzoekt oproep tot moordaanslag op Sinterklaas

Print
Justitie onderzoekt oproep tot moordaanslag op Sinterklaas

Afbeelding: ANP

Het openbaar ministerie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar actiegroep De Grauwe Eeuw. De voorman van die groep, Michael Z., zou in oktober vorig jaar hebben opgeroepen tot een moordaanslag op Sinterklaas tijdens de nationale intocht ‘zodat alle kinderen getuigen zijn’. Dat meldt De Telegraaf.

'Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten.', schreef Z. volgens het dagblad op 29 oktober op Facebook. 'Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)'

De Grauwe Eeuw
Die acteur is Stefan de Walle die in 2011 het stokje van Bram van der Vlugt overnam. Hoewel het bericht al snel werd verwijderd, kreeg de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen het te zien. Het was juist zijn gemeente die een samenwerking was begonnen met De Grauwe Eeuw om het koloniale verleden en met name de zichtbaarheid daarvan in bijvoorbeeld straatnamen te bespreken. 

Grensoverschrijdend
De gemeente Utrecht maakte vlak daarna dan ook bekend de samenwerking met de beweging te verbreken. "Zeer recent heeft deze actiegroep, naar ons is gebleken, via sociale media over een ander onderwerp een standpunt ingenomen dat de grenzen voor een fatsoenlijk debat ver overschrijdt", meldde de gemeente. "Voor de gemeente Utrecht is dit aanleiding om de samenwerking met de Grauwe Eeuw per direct stop te zetten."

Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt het genoemde 'standpunt' van De Grauwe Eeuw de bizarre oproep tot de moordpoging op Sinterklaas te zijn. Het OM startte een strafrechtelijk onderzoek.