Elon Musk flikt het: raket met Tesla op weg naar de zon

Print
Elon Musk heeft het geflikt. Ruim twee uur later dan gepland is vanavond de Falcon Heavy-raket van zijn bedrijf SpaceX met succes gelanceerd. De geslaagde operatie is een enorme opsteker voor Musks missie naar Mars.

Terwijl de technologiewereld gespannen haar adem inhield, werd de lancering - eigenlijk gepland voor 19.30 uur Nederlandse tijd - op het laatste moment uitgesteld. Bij ruimtebasis Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida stond een te harde wind. Tweeënhalf uur later ging het gevaarte alsnog onder luid gejuich de lucht in.Tesla in de ruimte
Met een auto naar de ruimte? Elon Musk zou Elon Musk niet zijn als hij de raket zonder kenmerkende handtekening de lucht in zou sturen. In dit geval wordt die handtekening gevormd door een kersrode Tesla Roadster, als lading in het topje van de Falcon Heavy-raket. Het is zijn eigen Roadster. Inclusief een pop achter het stuur, gekleed in een door SpaceX ontwikkeld ruimtepak.

Space Oddity
De radio in de elektrische sportauto draait toepasselijke muziek, Space Oddity van David Bowie. Er is ook een sciencefictionfilm te zien aan boord, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. De Tesla wordt in een ovaalvormige baan om de zon gebracht, tussen de baan van de aarde en Mars in. Niemand die hem dat verbiedt.

Waarom die fratsen? 
"Bij de lancering van nieuwe raketten werd tot nu toe altijd staal en beton gebruikt als proeflading. Wij hebben gekozen voor een lading die ons een goed gevoel bezorgt, een Tesla’’, aldus Musk. 

Wat voor raket is het precies? 
Achter de stunt van ondernemer-dromer Musk gaat een megaproject schuil: de Falcon Heavy is met de Saturnus-V, het werkpaard dat ooit de Apollo’s van NASA de ruimte in bracht, de zwaarste raket ooit. Zij is 70 meter hoog (22 verdiepingen) en 1,4 miljoen kilo zwaar en is een gedurfde variant op de Falcon 9-raket waarmee SpaceX vorig jaar bijna 20 geslaagde vluchten voor klanten heeft uitgevoerd. De Falcon Heavy bestaat uit drie Falcon 9’s. Aan de grootste booster zijn twee kleinere bevestigd voor extra stuwkracht. Samen beschikken zij over liefst 27 motoren. Musk’s paradepaardje kan 63.800 kilo aan voorraad in een baan om de aarde te brengen. Zo’n lancering kost 90 miljoen dollar. Als het doel verder ligt kan er volgens berekeningen bijvoorbeeld 16.800 kilo naar Mars worden gebracht, of 3500 kilo naar Pluto.

Opmars naar Mars? 
Met de Falcon Heavy wil Musk mensen op Mars zetten. Dit jaar al zou de raket twee ruimtetoeristen naar de maan moeten brengen. Na een baan om de maan keert de Falcon Heavy terug naar de aarde. Dat de raketten van SpaceX kunnen terugkeren maakt hen bijzonder en de expedities minder kostbaar, want zij kunnen worden hergebruikt.

Drie jaar geleden lukte het voor het eerst om een eerste trap van een raket een zachte landing – rechtop – te laten maken. Vorig jaar waren alle veertien landingen succesvol. Met het hergebruik van vijf van de raketten bespaarde SpaceX vele miljoenen.Terugkeren naar aarde
Ook de Falcon Heavy moet terugkeren naar de aarde. In drie delen. De twee boosterraketten zijn geland op de Amerikaanse ruimtevaartbasis Cape Canaveral. Musk noemde die landing later het opwindendste dat hij ooit heeft gezien. De middelste en grootste boosterraket moest landen op een droneschip in de Atlantische Oceaan maar dat mislukte. De derde raket knalde met 480 kilometer per uur in het water. Daarbij vlogen de scherven ervan af en raakten motoren van het droneschip beschadigd.