FNV eist de terugkeer van de sociale werkplaats

Print
FNV eist de terugkeer van de sociale werkplaats

Afbeelding: iStock

Vakbond FNV wil dat de sociale werkvoorziening in ere wordt hersteld.

Die voorziening voor mensen die door een beperking moeilijk zelf aan werk komen, werd ruim drie jaar geleden vervangen door een nieuwe regeling waarbij gemeenten en bedrijven er samen voor moeten zorgen dat deze groep mee kan doen in de samenleving.

De Tweede Kamer praat donderdag over de Participatiewet waarin dat geregeld is.

Aan de vooravond van dat overleg heeft FNV een "brandbrief" gestuurd aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Het nieuwe beschutte werk komt nauwelijks van de grond en de banen-afspraak is ontoereikend om een grote groep mensen met een beperking duurzaam aan het werk te houden", aldus de bond.

Buiten de boot
Volgens FNV-bestuurder Kitty Jong dreigt een hele generatie buiten de boot te vallen. "Dat kan en mag gewoon niet gebeuren in een beschaafde samenleving." Ze gaat ervan uit dat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken met structurele oplossingen komt.

Ook vakbond CNV stelt vast dat degenen die zo’n beschutte baan het hardst nodig hebben, er vaak geen krijgen. Dat blijkt uit het feit dat er in heel Nederland tot dusver niet meer dan 735 van zulke werkplekken zijn gerealiseerd, terwijl dat er in 2020 30.000 zouden moeten zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, is een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar. Volgens onderzoek van dagblad Trouw is daarvan tot nu toe nog maar 1 miljoen euro opgevraagd door de gemeenten.

Limburg
Die krant meldt verder dat er in Limburg tot 30 september vorig jaar slechts 19 beschutte banen zijn gecreëerd: 14 in Noord-Limburg, 2 in Midden-Limburg en 3 in Zuid-Limburg.

"Een werkelijk abominabele prestatie", vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Mensen hebben recht op werk in een veilige omgeving." De vakbond eist dat werkgevers en overheid "een forse extra stap" zetten om te zorgen dat die banen er alsnog komen. Ook wil CNV dat meer werk wordt gemaakt van begeleiding, zodat mensen ook aan de slag blijven en niet na afloop van hun contract weer langs de zijlijn komen te staan.