Studenten voelen zich niet welkom door kamerbeperking

Print
Studenten voelen zich niet welkom door kamerbeperking

Afbeelding: Streetview

De beperking van het aantal studentenkamers per straat versterkt het gevoel bij studenten dat ze niet welkom zijn in Maastricht. Die zeggen de drie grote studentenverenigingen in de stad.

In een door Studentenvereniging Circumflex, MSV Tragos en SV Koko ondertekende brief hekelen de clubs het lokale beleid voor het maximeren van studentenkamers. Dat gebeurt naar aanleiding van de aanhoudende stroom van kritiek van Maastrichtenaren die zich ergeren aan overlast die studenten zouden veroorzaken, en die van het stadsbestuur actie eisen.

Zere plek
De drie verenigingen leggen in hun brief de vinger op een zere plek. Maastricht wil afgestudeerden graag aan de stad binden, vanwege hun hogere opleiding. Het tegenovergestelde is nu het geval en dat is niet voor niks. Dat komt, staat in het schrijven, omdat "studenten zich nooit permanent zullen vestigen in een stad waarin zij zich niet gewenst voelen."

Met de nek
De verenigingen willen het stadsbestuur daar de schuld niet van in de schoenen schuiven. Want: "Een gemeente kan er niet zo veel aan doen dat studenten met de nek worden aangekeken door de geboren en getogen Maastrichtenaar. Echter: als de gemeente het weren van studenten in bepaalde straten beleidsmatig gaat aanpakken, wordt ons gevoel van onwelkom zijn iets tastbaars en feitelijks."

Desondanks laten Circumflex, Tragos en Koko weten ook wel begrip te hebben voor het idee achter dit nieuwe beleid. Want spreiding van verschillende bevolkingsgroepen over de stad "kan positieve uitwerkingen hebben op het vredig samenleven van deze groepen."

Kwalijk
De studenten vinden het kwalijk dat de gemeente kiest voor het op slot zetten van bepaalde straten voor studentenkamers. Dan moet er wel een alternatief zijn. "En dat zijn geen containers of via een The Student Hotel, waar kamers zo goed als onbetaalbaar zijn voor een reguliere student."

Ze pleiten voor de bouw van studentenwoningen, "al is het maar om de studenten van de Universiteit Maastricht ook maar enigszins het gevoel te geven dat ze hier niet slechts worden gezien als noodzakelijk kwaad. Maar dat ze daadwerkelijk geaccepteerd worden als bewoner van de stad Maastricht". 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →