Thierry Baudet onder vuur om vriendjespolitiek

Print
Thierry Baudet onder vuur om vriendjespolitiek

Thierry Baudet tijdens het vragenuurtje, dinsdag. Afbeelding: ANP

Thierry Baudet moet via een crisisberaad dit weekeinde de onrust binnen zijn Forum voor Democratie zien te bezweren. Een groeiend aantal kritische leden opent de aanval op het partijbestuur.

Van 'LPF-achtige' toestanden moest Thierry Baudet niets hebben. Toch stevent de voorman van FvD af op het grootste interne conflict sinds de oprichting van zijn partij.

Nadat begin van deze week het kritische echtpaar Robert de Haze Winkelman en zijn vrouw Betty-Jo werden geroyeerd als leden na ruzie, laten steeds meer FvD’ers kritiek klinken.

'Geen democratie'
Ondernemer Kees Eldering is één van hen en staat er niet van te kijken. "De partij wordt nu gerund door een klein groepje. Van interne democratie is geen sprake", zegt hij. Eldering was kandidaat-Kamerlid, maar inmiddels twee maanden ex-lid door z’n onvrede. "Mensen die het beste met de partij voor hebben, pikken het gewoon niet meer."

Met gevoel voor ironie spreekt hij van het ‘bestuurskartel’, wijzend op Baudets stokpaardje. Hij uit steeds kritiek op het ‘kartel’ van gevestigde politieke partijen.

Stammenstrijd
Want de stammenstrijd binnen Forum is vooral dát: bonje over hoe -en vooral hoe snel- de partij in de provincie moet groeien. Drie FvD’ers die op de kandidatenlijst stonden voor de vorige verkiezingen openbaarden in reactie op het royement hun brief hierover aan het bestuur.

Want was de groep leden aanvankelijk enthousiast over de scouting van talenten en uitbreidingsplannen van FvD, in december werden de ‘provinciale teams’ destijds ‘volkomen onverwachts’ opgeheven tijdens een bijeenkomst in Leusden. "Al het werk dat belangeloos is gedaan, is in de prullenbak verdwenen." Zij vrezen sindsdien een ‘opgelegd keurslijf’ met een ‘angstcultuur’.

Applausmachine
Zelfde klachten zijn te horen over wat er op het eerste congres van de partij in november gebeurde, in de Amsterdamse RAI. Baudet werd er tot partijvoorzitter gekozen, mede omdat eigenlijke kandidaat Paul Frentrop zich plots zonder reden had teruggetrokken. Later verklaarde hij dat ‘er een verschil van mening was over het beleid’. "Niemand stelde daar verder vragen over. Het was een applausmachine in de zaal. De euforie van zo’n groot congres maakte iedereen blind dat de interne democratie nog voor die op gang was, al de nek omgedraaid werd", aldus een aanwezige.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →