Roda op boeiende avond ten onder tegen Ajax

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

In een aantrekkelijke wedstrijd heeft Roda JC het hoofd moeten buigen voor de nummer twee van de eredivisie, Ajax. De Kerkradenaren verloren woensdagavond voor ruim 14.000 toeschouwers in eigen huis met 2-4.

De wedstrijd begon bijzonder spectaculair. Na amper drie minuten ontploften de tribunes toen Simon Gustafson de bal in het doel werkte na een aanval die de Ajax-defensie in chaos achter liet: 1-0. Onana sloeg de bal nog uit het doel, maar de grensrechter oordeelde dat de bal achter de lijn was geweest. Tien minuten later kwam het antwoord van de Amsterdammers. Donny van de Beek was de beul na een snelle combinatie: 1-1. 

In ademnood
Het spelbeeld verliep daarna volgens de klassieke patronen: de topclub (Ajax) bepaalde het ritme van de wedstrijd, de underdog (Roda) mikte op een snelle tegenaanval. De Kerkraadse counters waren niet zonder gevaar, maar het was de individuele klasse van de Nederlandse recordkampioen die Roda in ademnood bracht. Met een geweldige vuurpijl in de hoek van het doel bracht Ziyech, de veelbesproken regisseur, Ajax op voorsprong: 1-2. 

De thuisploeg, waar de geblesseerde Avdijaj halverwege de eerste helft werd vervangen door Milts, had tijd nodig om die tik te verwerken. Pas vlak voor rust gaf Roda weer een serieus teken van leven. Ndenge liet het publiek opveren met een daverende knal, maar Onana kreeg er nog een vuist tegen.

Snel combinerend
In de tweede helft liet Roda de favoriet voelen dat de wedstrijd nog niet gelopen was. De equipe van Robert Molenaar probeerde het snel combinerende Ajax op te jagen, brak af en toe snel uit, maar tot grote kansen leidde dat niet. Integendeel, het was Ajax dat opnieuw toesloeg. Huntelaar schoof een kwartier voor tijd de 1-3 achter Jurjus. Invaller Vancamp leek het met de 2-3 nog even spannend te maken, maar razendsnel herstelde Huntelaar de marge: 2-4. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu