Binnenstad Sittard geplaagd door fietsendieven

Print
Binnenstad Sittard geplaagd door fietsendieven

Hoewel onbewaakt, heeft de fietsenstalling bij het NS-station in Sittard niet te klagen over klandizie. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Geleen - De binnenstad van Sittard blijft een populair werkterrein voor fietsendieven, de twee bewaakte stallingen ten spijt.

De voorbije weken is er opnieuw een fors aantal rijwielen gestolen, zo bevestigen zowel ondernemers, inwoners als de raadsfractie van GroenLinks.

Piek
Harde cijfers kan de politie niet verstrekken. "Het kan zijn dat die diefstallen nog niet in ons systeem zijn verwerkt of dat er geen aangifte is gedaan", zo laat een woordvoerder weten. Ondernemer Ron Mohren, die hartje stad een grote rijwielhandel aan de Paardestraat heeft, constateert dat er ‘overduidelijk sprake is van een piek’. "Vooral de eerste weken van januari was het raak. Dat weten we omdat onze klanten vrijwel altijd melden wanneer hun fiets gestolen is. En dan te bedenken dat het nu winter is. De meeste fietsdiefstallen vinden juist in de zomer plaats."

Met ingang van vorige maand heeft het stadsbestuur, om bezuinigingsredenen, de gratis bewaking van de fietsenstalling in diezelfde Paardestraat opgedoekt. Sindsdien wordt de parking nog maar weinig gebruikt. "Het wildstallen daarentegen is flink toegenomen. Ook hier voor de winkel trouwens. Daar wemelt het nu van de fietsen. Kennelijk denken mensen dat hun rijwiel bij ons voor de deur veilig geparkeerd staat. De realiteit is helaas anders."

Normaal
Volgens GroenLinks-fractieleider Kim Schmitz zijn de problemen in Sittard inmiddels dermate ernstig dat inwoners het als ‘bijna normaal’ beschouwen dat hun fiets gestolen wordt. Volgens Schmitz doen slachtoffers tegenwoordig amper nog aangifte. "Alleen mensen die dat op last van de verzekering moeten."

Feit is dat de premie voor een fietsdiefstalverzekering in Sittard al jaren fors hoger is dan die in de meeste andere plaatsen in Limburg. "Sterker, ook in Geleen ligt die premie een stuk lager dan in Sittard", weet Mohren. 

Maatregelen
De nieuwe reeks diefstallen is voor de GroenLinks-fractie aanleiding om bij het stadsbestuur met klem aan te dringen op extra maatregelen. Zo wil raadslid Math de Loo dat de openingstijden van de bewaakte stalling in Ligne sterk worden verruimd. "Die is te pas en te onpas open, daar is werkelijk geen peil op te trekken. En zelfs mét bewaking wordt er gestolen." Volgens Mohren fungeert de omgeving van Ligne momenteel als ‘absolute hotspot’ van fietsdiefstallen. "Daar bestaat geen twijfel over." 

Overigens wijst politiewoordvoerder Chris Timmermans erop dat het aantal officieel geregistreerde fietsdiefstallen voor de hele gemeente (dus inclusief Geleen, Born en de kerkdorpen) eerder juist is gedaald: van circa 1000 in 2016 tot circa 800 vorig jaar. Het stadsbestuur was woensdag nog niet in staat om te reageren. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →