Bang in eigen huis door het stijgende mijnwater

Tonia en René Ruitenbeek.

Tonia en René Ruitenbeek.© De Limburger/Luc Lodder

© De Limburger/Luc Lodder

thumbnail: Tonia en René Ruitenbeek.
thumbnail:

Tonia en René Ruitenbeek uit Eygelshoven slapen al maanden slecht. Ze zijn bang in eigen huis.

Wiel Beijer

De reden: hun woning aan de Bosweg piept en kraakt en zakt aan een kant steeds verder weg. Dat komt door het stijgende mijnwater, zeggen deskundigen.

GeluidenIn bed luisteren ze elke nacht naar de geluiden. Het huis piept en kraakt en dat hoor je vooral ’s nachts als de wereld om je heen stil is. Het is angstaanjagend. Dat kraken komt vooral van de zolder. De vloer daar is schots en scheef. Als je op zolder loopt, denk je dat je te diep in het glaasje hebt gekeken. Overal lange scheuren en scheefgetrokken balken en plinten. "Ik kom hier elke dag kijken om te zien of er weer iets veranderd is. Mijn vrouw durft hier niet meer te komen", vertelt René Ruitenbeek.

Een etage lager in een slaapkamer steekt hij zijn hand achter een plint om te tonen hoever die al van de muur is. "We sliepen eerst in deze kamer. Toen onze zoon uit huis ging, zijn Tonia en ik snel aan de andere kant gaan slapen. In onze kamer is de vloer ook al scheefgetrokken. Aan de andere kant nog niet."

ScheurenOok in de keuken groter wordende scheuren en een vloer die mogelijk over enige tijd bezwijkt omdat een dwarsbalk aan de onderkant van die vloer steeds instabieler wordt. En sowieso, het hele huis staat scheef. Dat ziet iedereen met het blote oog. "Toen we dit huis in 1990 kochten was het wel een beetje scheef. Maar toen we in 2013 de gang en het trappenhuis wilden opknappen en vloerbedekking en behang verwijderden, zagen we overal scheuren. Op de trap en in de muren. Ik wist van mijnschade in Rimburg en dacht: dit zou in deze buurt ook weleens het geval kunnen zijn", vertelt Tonia Ruitenbeek.

AansprakelijkBouwkundigen van de gemeente adviseerden niet verder te gaan met opknappen, omdat het mijnschade betreft. Ook onderzocht de Technische commissie bodem beweging (Tcbb) de ongeveer honderd jaar geleden bijna pal op de Feldbissbreuk gebouwde woning. "De Tcbb twijfelt niet. De schade aan dit huis is veroorzaakt door stijgend mijnwater. Ze hebben de schade gewaardeerd. Met het geboden bedrag gaan wij niet akkoord, omdat je dan alleen maar kunt oplappen. Dit huis moet niet opgelapt worden, maar met de grond gelijk gemaakt en weer opgemetseld worden", zegt advocaat Nino Pennino.

Hij heeft de rechtsopvolger van de mijn Laura & Vereeniging aansprakelijk gesteld. "Dat is Umicore NV in Brussel. Umicore bestrijdt de aansprakelijkheid omdat die verjaard zou zijn. Daarom gaan we ze nu via de rechter aansprakelijk stellen."

Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, wonen), heeft de familie Ruitenbeek beloofd dat ook zij juridische hulp van de provincie krijgen. Advocaat Pennino meldt de woning ook aan voor een noodreparatiebijdrage bij het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee