Boete voor schipper die stuw bij Grave ramde

© ANP/Piroschka van de Wouw

Het Openbaar Ministerie heeft de schipper die op 29 december 2016 in aanvaring kwam met de stuw bij Grave een boete opgelegd van 1.400 euro.

Redactie/De Gelderlander

Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan overtreding van het binnenvaartpolitiereglement.

Dichte mistHet OM meldt dat uit het onderzoek is gebleken dat een 'veelheid van factoren' heeft bijgedragen aan de aanvaring. De dichte mist (zicht minder dan 25 meter) en een onbetrouwbaar navigatiesysteem zijn enkele van de oorzaken die genoemd worden. Hierdoor ramde de 52-jarige Slowaakse schipper de onder de Thompsonbrug gelegen stuw.

Cor Radings, van de Duitse rederij Gefo, waar het schip onder valt, zei eerder: "Ook voor hem (de schipper, red.) is dit een zeer ingrijpende ervaring. Hij krijgt vanuit het bedrijf alle ondersteuning die nodig."

Maximale bedragHet OM verwijt de schipper verder dat hij geen contact heeft opgenomen met de sluismeester van de sluis Grave/Heumen. De boete van 1.400 euro is het maximale bedrag dat het OM kan opleggen.

SchadeAls gevolg van de aanvaring daalde eind vorig jaar de waterstand in een deel van de Maas en in het Maas-Waalkanaal scherp, met grote schade als gevolg. Bedrijven langs de Maas in Limburg en langs het Maas-Waalkanaal leden daardoor forse schade. Ook kwamen enkele woonboten in Gennep scheef te liggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee