Voorzitter Eerste Kamer-fractie PvdA treedt af na kritiek

Print
Voorzitter Eerste Kamer-fractie PvdA treedt af na kritiek

Afbeelding: ANP/Martijn Beekman

PvdA-senaatsfractievoorzitter Marleen Barth legt per direct het lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. Dat maakt ze donderdag bekend in een verklaring.

Vice-fractievoorzitter André Postema uit Maastricht neemt voorlopig haar taken over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

Malediven
Barth was al enkele weken in opspraak. Zo werd bekend dat de PvdA-prominent zich in e-mails heeft beijverd om de huur van de burgemeesterswoning in Wassenaar waar zij met haar man Jan Hoekema (D66) woonde, van 1.400 naar 1.000 euro per maand te krijgen. En werd deze week bekend dat zij verblijft op de chique vakantiebestemming de Malediven, terwijl haar verdeelde fractie zich een mening vormde over de donorwet van Pia Dijkstra.

Verkeerde afweging
De politica laat in een reactie weten: "Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar. Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil. Daarom heb ik mijn lidmaatschap van de Eerste Kamer met onmiddellijke ingang neergelegd."

Begrip
PvdA-leider Asscher heeft inmiddels gereageerd op het vertrek van Barth. "Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen", zegt hij. "Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →