De zomertijd blijft voorlopig bestaan

Print
De zomertijd blijft voorlopig bestaan

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De zomertijd blijft voorlopig bestaan. Het Europees parlement stemde donderdag over het wel of niet blijven verzetten van de klok. De uitkomst van de stemming is dat de Europese Commissie wordt gevraagd onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het eventuele afschaffen van het verzetten van de klok.

Een stap in de goede richting voor de voorstanders, maar de uiteindelijke beslissing wordt vooruit geschoven.

Onderzoek naar afschaffing zomertijd
Er werd vanmiddag gestemd over twee moties: de ene riep de Europese Commissie op om met een afschafvoorstel te komen, de ander ging over een onderzoek naar de gevolgen van de afschaffing van de zomertijd. De tweede motie is aangenomen. 

'Biologische klok van slag'
Initiatiefnemers om de afschaffing van de zomertijd op de agenda te krijgen, onder wie CDA-Europarlementariër Annie Schreier-Pierik, vinden dat de zomertijd achterhaald is en dat het de biologische klok van mens en dier ernstig ontregeld. Koeien zouden minder melk geven, kinderen zouden slaapproblemen hebben en oudere mensen raken volledig in de war door de aangepaste klok. De beslissing die nu in het Parlement is genomen noemt Annie Schreijer-Pierik "een klein stapje in de lange weg om het klokverzetten in de EU te stoppen”.

Meer verkeersdoden 
Een medewerker van Schreier-Pierik, de heer Kees Bos, zei eerder ook dat er meer verkeersdoden vallen als de zomertijd wordt ingezet. Volgens Schreier-Pierik is het doen van onderzoek naar de gevolgen van de afschaffing dan ook niet nodig: "Waar zijn we nu mee bezig? Door Nobelprijswinnaars is dat onderzoek al lang gedaan!”, reageerde ze gisteren.  Toch lijkt ze nu enigszins tevreden met de uitkomst. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →