Veldrijden: geen wereldbekerwedstrijd meer in Valkenburg

© Huub Keulers

Er komt geen Cauberg Cross komend seizoen: De organisatie heeft te horen gekregen dat de wedstrijd geen deel uitmaakt van het wereldbekercircuit, ondanks een succesvol WK. En of de veldrit het jaar erop wél doorgaat is zeer de vraag.

Robin van der Kloor

De organisatie van het WK veldrijden is bruut ontwaakt uit de feestroes van het WK veldrijden. Hoewel het evenement over het algemeen wordt beschouwd als een succes, had de UCI toch slecht nieuws: de Cauberg Cross is volgend seizoen niet opgenomen in de wereldbekercyclus. Bronnen melden aan De Limburger dat de organisatie weliswaar een aanvraag heeft ingediend, maar dat deze is afgewezen. De organisatie besloot daarop om komend seizoen helemaal geen veldrit te organiseren.

InternationaalDe internationale wielerunie geeft wat betreft de wereldbeker de voorkeur aan andere veldritten. De cyclus krijgt een meer internationaal karakter, met negen manches in Amerika, Tsjechië, Frankrijk, Zwitserland en België. Alleen Hoogerheide krijgt in ons land de wereldbekerstatus. De Cauberg Cross maakte sinds 2013 deel uit van het wereldbekercircuit.De organisatie stelt dat de moeizame zoektocht naar sponsors ook een rol speelt in het niet doorgaan van de veldrit. “Tussen het WK en begin oktober, de vaste datum van de Cauberg, zitten slechts acht maanden. Dat maakt het problematisch om geldschieters te vinden”, zegt Jo Römling van de organiserende stichting.

SpijtigOf de veldrit volgend jaar (in het seizoen 2019/2020) wel doorgaat, is zeer de vraag. “We hopen dat we dan weer deel uitmaken van het wereldbekercircuit, maar dat hangt van de UCI af. Het is spijtig dat er geen continuïteit is”, erkent Römling. “Maar het is wat het is. Hopelijk komen we volgend jaar terug.” Hij laat de optie om aan te sluiten bij een van de andere klassementen, zoals de Superprestige en de DVV Verzekeringen Trofee, open. De UCI stelt dat Valkenburg een ‘sterke kandidaat blijft voor toekomstige wereldbekerwedstrijden’.

Na het verdwijnen van de internationale wedstrijd in Heerlen twee jaar geleden, is er met het schrappen van de Cauberg Cross in Limburg komend seizoen geen enkele grote veldrit meer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee