Geen exorcisme-getuige in zaak zware kindermishandeling

Print
Geen exorcisme-getuige in zaak zware kindermishandeling

Afbeelding: De Limburger

Een verzoek om een deskundige op het gebied van demonische bezetenheid te laten getuigen in een zaak die draait om zware kindermishandeling is donderdag afgewezen door de rechtbank in Roermond.

Dat verzoek was ingediend door de verdedigers van drie verdachten, een man (28) en een vrouw (24) uit Venlo en een vrouw (39) uit Schoonhoven. Die drie worden ervan verdacht het  minderjarig zoontje van de 39-jarige vrouw over een periode van 2,5 jaar ernstig te hebben mishandeld in de plaatsen Venlo en Schoonhoven.

Duivelsuitdrijving
Onder de verdenkingen: het in een hete oven steken van de handen, het met een aansteker branden van de huid bij de kuit, het in de neus stoppen van een bijtende stof en het zodanig diep en hard in de oren prikken met wattenstaafjes dat de trommelvliezen tot bloedens toe werden beschadigd. Een deel van de verdenkingen wordt door de verdachten ontkend en een ander deel zou te maken hebben met duivelsuitdrijving.

Bezeten
Volgens de moeder was haar zoontje bezeten door een djinn, een islamitische versie van een demon. Het kind zou handelingen hebben ondergaan om die djinn uit drijven. Daarom wilden de verdedigers van de drie verdachten een islamoloog of antropoloog voor de rechtbank laten uitleggen wat deze vorm van exorcisme precies behelst.

Niet vrijblijvend
Djinns worden in de Koran genoemd. Het geloof in hen is vanwege het dogma dat de Koran het letterlijke woord van God is niet vrijblijvend. Hoewel er niet veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, worden psychologische problemen in de Marokkaanse samenleving in Nederland en Europa vaak in verband gebracht met djinns en wordt roeqya (uitdrijving) als een oplossing gezien. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →