NS-reisplanner verandert Limburgse steden in carnavalsnamen

© Etienne Zegers

© Etienne Zegers

thumbnail:
thumbnail:

Met carnaval met de trein van Venlo naar Maastricht? Dan kun je in de app van de NS de komende dagen ook Jocus Riék en Mestreech invullen.

Redactie

Dat steden en dorpen met carnaval een andere naam krijgen, is natuurlijk vooral een Brabantse carnavalstraditie. In Limburg gebeurt het niet of nauwelijks. Bij de NS hebben ze zich toch eraan gewaagd. "Het was een idee van een collega en we vonden dit fantastisch passen bij onze andere initiatieven rond carnaval", vertelt een woordvoerster van de spoorwegen.

PlaatsnamenIn totaal zijn 101 plaatsnamen uit een overzicht van Wikipedia tijdelijk in het NS-systeem gezet. Vanaf vrijdag zijn ze te zien in de Android- en iPhone-apps. Enkele voorbeelden zijn: Wortelepinneriek (Blerick), Aesterriek (Echt), Sjpassemig (Heerlen), Nachuule (Nuth), Windjbuujelriék (Reuver), De Sjtad van Sjtuf (Roermond), 't Waterratteriek (Schin op Geul), Mestreech (Maastricht), Marotteriek (Sittard), Graasboerriek (Susteren), Hopsjlokkersriek (Swalmen), Oeles-riek (Tegelen), 't Bokkeriek (Valkenburg), Jocus Riék (Venlo), Piëlhaazeriek (Venray), Rogstaekersstad (Weert).

PrinsNS maakte eerder al bekend dat mensen die een achternaam met 'prins' erin hebben gratis mee mogen naar hun feestbestemming. Ze moeten zich dan aanmelden op ikheetprins@ns.nl. Er zijn duizend kaartjes beschikbaar. Verder zijn stations in carnavalsgebied versierd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee