Studenten testen of wijk Peel en Maas energieneutraal kan

Print
Studenten testen of wijk Peel en Maas energieneutraal kan

Afbeelding: iStock

Egchel - Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is dat een wijk in Peel en Maas minstens evenveel energie opwekt als die verbruikt.

De 34 studenten, verdeeld over zeven groepen, presenteren over vier maanden de resultaten. Als het antwoord ‘ja’ is, is het de bedoeling die wijk op termijn daadwerkelijk los te koppelen van het landelijk gas- en elektriciteitsnetwerk en ontstaat een gebied dat  zelfvoorzienend is.

Ambitie
Aanleiding is het streven van de gemeente Peel en Maas in 2030 energieneutraal te zijn. Om te onderzoeken of die ambitie realistisch is, wordt de haalbaarheid getoetst in een proefgebied: het dorp Egchel, inclusief een gasloze wijk, en een deel van de aangrenzende wijk De Riet in Panningen.

Windmolens
Het gebied ten zuiden van de Kennedylaan telt enkele honderden huishoudens. In die regio zijn diverse initiatieven om duurzame energie op te wekken. Zo bestaan vergevorderde plannen voor vijf windmolens, die minstens 80 procent van de inwoners van de hele gemeente Peel en Maas van stroom kunnen voorzien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →