Leudal onderzoekt panden in buitengebied om drugscriminaliteit

Print
Leudal onderzoekt panden in buitengebied om drugscriminaliteit

Bij een boerderij in Haler werd vorig jaar nog een drugslab aangetroffen Afbeelding: De Limburger/John Peters

Haelen - Met het screenen van panden in het buitengebied wil de gemeente Leudal drugscriminaliteit en dumpingen van drugsafval terugdringen

Vanwege het vele xtc- en hennepafval dat regelmatig wordt teruggevonden op het platteland van Leudal bestaat bij de gemeente het vermoeden dat leegstaande agrarische gebouwen worden gebruikt voor criminele activiteiten.

Inventarisatie
Daarom zal komend jaar een inventarisatie worden gemaakt van leegstaande bebouwing waarna vervolgens wordt bekeken welke gebouwen aangemerkt kunnen worden als een risicopand. Daarvoor wordt overleg gevoerd tussen de gemeente, politie en de belastingdienst. Vervolgens zullen die gebouwen worden bezocht. Daar waar nodig zullen politie en gemeente ingrijpen. Op die manier wil men ook drugsafvaldumping via het riool, gierputten of het oppervlaktewater terugdringen.

Walhalla
De gemeente trekt twee jaar uit voor het project, waarbij eind 2019 zal worden gekeken wat de aanpak heeft opgeleverd. Omdat onduidelijk is op welke schaal het buitengebied huis biedt aan criminelen kan de gemeente aan de voorkant niet zeggen wanneer de operatie een succes zal zijn. Men heeft ook niet de illusie dat in die twee jaar tijd het probleem zal zijn opgelost. Wat men in ieder geval wil voorkomen met de aanpak is dat Leudal het ‘walhalla’ van criminelen wordt. Ook wordt geconstateerd dat ‘stilzitten geen optie is’.

Ondermijning
Het project maakt onderdeel uit van het ‘actieplan ondermijning’ dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. Ondermijning is de term die wordt gebruikt als de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld. Daarbij valt niet alleen te denken aan drugscriminaliteit, maar ook aan vastgoedfraude en intimidatie door criminele bendes.

Voorlichting
Behalve het onderzoeken van panden bestaat een ander onderdeel van het project in Leudal uit het voorlichten van bestuurders en ambtenaren over de verschillende aspecten van ondermijning en ze er bewuster van te maken. In totaal trekt de gemeente 172.000 euro uit. Wel benoemt het college een mogelijk gebrek aan capaciteit bij politie en openbaar ministerie als een risico, mochten er veel gevallen van ondermijning geconstateerd worden. Ook zal er extra juridische bijstand moeten worden ingehuurd door de gemeente.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →