Animo voor optochten verschilt sterk per regio

Print
Animo voor optochten verschilt sterk per regio

Afbeelding: Henk Helwig

Terwijl in Noord- en Midden-Limburg de animo voor de optocht terugloopt, ziet Zuid-Limburg juist een groeiende belangstelling voor deelname aan de vastelaovesstoet.

Venlo, Roermond en Weert zagen de afgelopen vijf jaar het aantal deelnemers teruglopen, blijkt uit cijfers die De Limburger heeft opgevraagd. De daling is met zestien procent het sterkst in Roermond.

Opleving
In Zuid-Limburg is de belangstelling onverminderd groot. Sterker nog: in steden als Maastricht, Heerlen en Kerkrade groeit het aantal deelnemers zelfs. En ook in Sittard is sprake van een opleving. In Geleen blijft het aantal deelnemers ongeveer stabiel, melden de verenigingen.

Lees meer: Zuid-Limburg staat nog altijd in de rij voor de optocht

Minder
Opvallend in Noord-Limburg is dat de steden vooral minder groepen in de optocht zien verschijnen, terwijl de dorpen het juist met minder wagens moeten stellen. Gebrek aan geld, tijd en bouwloodsen is volgens carnavalsverenigingen de reden voor het verdwijnen van wagens. Dorpsgroepen die wel een wagen bouwen, trekken vaak ook in de stad mee om met het startgeld hun kosten te drukken.

Lees meer: Hierdoor staat de carnavalsoptocht in Noord-Limburg onder druk 

Tijdens de komende carnavalsdagen trekken er in deze provincie meer dan driehonderd optochten uit. Dat is net iets minder dan in koploper Noord-Brabant.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →