'Klachten over Rumal niet serieus genomen'

Print
'Klachten over Rumal niet serieus genomen'

Omwonenden van het bedrijf Rumal ageren al een tijd tegen de overlast van het bedrijf. Ze vinden onder meer vliegroest op hun eigendommen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Nederweert - Het gemeentebestuur van Nederweert is niet te spreken over de stof- en geluidsoverlast die het bedrijf Rumal veroorzaakt voor omwonenden.

Zowel het vrachtwagenbandenrecyclingsbedrijf als de provincie als vergunningverstrekker neemt klachten volgens raad en college niet serieus. 

Ongenoegen
Drie omwonenden uitten hun ongenoegen aan het begin van de raadsvergadering. Ze hebben elk voor tienduizenden euro’s schade maar krijgen die niet vergoed. Het gemeentebestuur vindt dat de provincie vragen over de kwestie onvoldoende heeft beantwoord en dient hierover niet alleen een officiële klacht in maar nodigt de verantwoordelijke gedeputeerde Daan Prevoo en provinciale ambtenaren uit om in Nederweert vragen van raadsleden over Rumal te beantwoorden. 

De provincie is als vergunningverlener in deze kwestie verantwoordelijk voor handhaving en toezicht. "Eén bedrijf dat 60 ton fijnstof produceert terwijl de hele agrarische sector in deze gemeente 200 ton fijnstof uitstoot, ik maak me daar ongerust over", aldus VVD-fractievoorzitter Elly Scheepers. Onbegrijpelijk dat dit dossier steeds maar blijft terugkomen, stelt CDA-fractievoorzitter Eric van der Putten. "Dat bedrijf moet aan de regels voldoen."

Extern bureau
De provincie weerspreekt grotendeels de overschrijdingen door Rumal die de gemeente eind vorig jaar na eigen onderzoek door een extern bureau aankaartte maar heeft het bedrijf wel gesommeerd voor 15 januari een plan van aanpak in te dienen hetgeen inmiddels gebeurd is. In overleg met de provincie is dit plan op punten aangepast en 31 januari opnieuw bij de provincie ingediend. Na volgende week zal dit plan openbaar worden, verwacht burgemeester Henk Evers. 

Rumal (Rubber Maalindustrie Limburg) recyclet volgens de eigen website jaarlijks 35.000 ton vrachtwagenbanden tot grondstof voor onder meer nieuwe autobanden, schoenzolen en sportvloeren. Het bedrijf is in 1982 aan de Graafschap Hornelaan in Weert begonnen en verhuisde ruim vijf jaar geleden naar Nederweert. Rumal is een onderdeel van recyclereus Kargro die voor de banden zorgt en samen met Black Bear Carbon aan de Kanaaldijk langs de Zuid-Willemsvaart in Nederweert is gevestigd. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →