Limburg krijgt meldpunt voor mijnwaterschade

Print
Limburg krijgt meldpunt voor mijnwaterschade

Mijnwaterschade in een woning in Eygelshoven. Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Eygelshoven / Waubacherveld - Een lijst met alle gevallen van mijn(water)schade in Limburg. Plus de vermoedelijke kosten van reparatie van die schade. De provincie wil met die cijfers in de hand bij Economische Zaken aankloppen voor geld.

Limburg krijgt een laagdrempelig meldpunt voor alle vormen van mogelijke mijn(water)schade.

Anoniem
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Wonen) wil dit meldpunt over een maand al openstellen. "Mensen die denken dat zij last hebben van mijnschade of die denken dat er in de straat waarin zij wonen mijnschadegevallen zijn die nog niet bekend zijn, kunnen dit melden. Zij kunnen dit op naam en adres doen, maar desgewenst ook anoniem", zegt Prevoo.

Deskundigen
Wie schade meldt, krijgt bezoek van een provinciaal inventarisatieteam. "Deze deskundigen gaan niet alleen naar de woning met de schademelding, maar ook naar de andere huizen in de straat. Daar gaan ze bewoners motiveren om eventuele schade ook te melden. Mensen met schade worden ook geholpen die te laten repareren."

Schadefonds
Vaak melden huiseigenaren mijnschade niet uit angst voor grote waardedaling van de woning. Het geval van de ernstige mijn(water) schade aan de Bosweg in Eygelshoven waarover De Limburger donderdag schreef, heeft de gedeputeerde op het idee gebracht snel zo’n meldpunt in te stellen. "Ik ben het spuugzat dat we onvoldoende zicht hebben op de omvang van deze problematiek. 
We moeten weten hoeveel woningen mogelijk schade hebben. Met die lijst en de daaraan gekoppelde schadebedragen kloppen we vervolgens aan bij de minister van Economische Zaken om onze eis voor een algemeen schadefonds."

Honderden gevallen
Prevoo vermoedt dat die lijst honderden gevallen gaat omvatten. In het verleden is immers al eens geopperd dat er alleen al in Kerkrade tussen de 200 en 400 gevallen van mijn(water)schade kunnen zijn. Die zijn niet in kaart gebracht. "Dat gaan wij doen. Nu kennen we alleen de zeer ernstige gevallen die zich melden bij het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg. Maar dat is vermoedelijk slechts een klein deel van alle schadegevallen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →