Nieuwe uitvaart Maske in Sittard

Print
Nieuwe uitvaart Maske in Sittard

Impressies van de plechtigheden tijdens het Maske Begrave op de Sittardse Kollenberg uit vroeger tijden. Afbeelding: Historisch Archief de Mander

Geleen - Het Maske Begrave is een van de oudste carnavalstradities in Sittard. Ooit een indrukwekkende rouwstoet, maar de animo ebde weg. Hoogste tijd voor vernieuwing.

Het Sittardse carnaval maakt dit seizoen meer dan ooit de tongen los. De rel rond de ‘bejaarde’ optochtjury is nog maar net geluwd of de volgende kwestie dient zich al aan: het Maske Begrave, het stadsritueel dat al bijna 85 jaar de drie dolle dagen dinsdagnacht officieel afsluit, gaat op de schop. Drastisch zelfs, bevestigt Jacques Pfennings van cultuurgenootschap De Mander, dat samen met ‘branchegenoot’ Zitterd Same tekent voor de organisatie van het evenement. 

Maskeruitvaart
De typisch Sittardse maskeruitvaart, met Toon Hermans rond 1935 als een van de grondleggers, is dringend aan vernieuwing toe, zoveel is duidelijk. De ooit zo indrukwekkende fakkelstoet van de Putstraat naar de Kollenberg, waar het stadsmasker als een soort heilige graal van het lokale carnaval met tromgeroffel werd afgelegd en begraven, lokte de laatste jaren amper nog deelnemers. 
In schril contrast tot vroeger tijden, toen de optocht steevast vele honderden rouwende carnavalisten op de been bracht. 

Naam en faam
„Er zijn maar weinig Sittardenaren die het Maske Begrave nooit hebben meegemaakt. Het evenement had naam en faam, tot in de wijde omtrek. Maar de voorbije edities stonden we nog maar met een paar man op de Kollenberg”, constateert Pfennings wrang. Gevraagd naar een verklaring hoeft de 66-jarige Sittardenaar niet lang na te denken. „Carnaval in Sittard begint al heel vroeg. Voordat de grote optocht trekt, hebben we hier al een volle feestweek erop zitten. 

Enquête
Eerst de kinderoptocht, dan het Auw Wieverbal, scholierencarnaval en het Kanon van het Balkon. En dan moet het eigenlijke festijn dus nog beginnen. Veel mensen houden het daarom op zondagavond al voor gezien.” Vooral de populariteit van de dinsdag als slotdag is in Sittard sterk afgenomen, tot verdriet en irritatie van de ‘echte’ carnavalisten. Ook een onlangs door Zitterd Same gehouden enquête wees dat uit. Kortom, Tom Poes moest in de persoon van Pfennings een list verzinnen, met assistentie van Mandervoorzitter Hans Schörgers en vorst Frits van Beek van stadscarnavalsvereniging De Marotte. Met als uitkomst dat de teraardebestelling met ingang van komende dinsdag rigoureus wordt aangepast. 

Kollenberg
Meest in het oog springende verandering is dat de Kollenberg zijn maskerbegraafplaats kwijtraakt. Die krijgt nu een nieuwe plek in hartje binnenstad, op het Kloosterplein waar het standbeeld van troubadour Jo ‘Zitterd Allein’ Erens staat. „Bij het beeld gaan we ook een speciale gedenkplaat plaatsen. Daar in de buurt komt het Maske dan ergens te liggen, van aswoensdag tot 11 november”, legt Pfennings uit. De fakkeltocht blijft intact, maar start voortaan op de Markt, op een kippeneindje dus van de eindbestemming op het Kloosterplein. 

Geheim
Ook opvallend: het ritueel begint niet meer om middernacht, maar al om 21.33 uur. „Misschien maken we met al die fakkels eerst nog een rondje over de Markt. Allemaal bedoeld om van het Maske Begrave weer die prachtige Sittardse traditie te maken die het ooit was”, zegt Pfennings. Rest nog één saillant detail: de exacte plek van het maskergraf blijft geheim. „Om te voorkomen geheim. „Om te voorkomen dat bijvoorbeeld de Flaarisse ermee aan de haal gaan.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →