Openingsceremonie 23e Winterspelen van start

Print

Jan Smeekens draagt de vlag namens Nederland. Afbeelding: AFP

De 23e editie van de Winterspelen gaan bijna beginnen. In het Olympisch Stadion in het Zuid-Koreaanse district Pyeongchang is om 20.00 uur plaatselijke tijd de openingsceremonie in gang gezet.

Het stadion is speciaal opgebouwd voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen en wordt daarna ook weer afgebroken. In een kleine drie uur durende show krijgen de 35.000 mensen op de tribunes veel zang en dans voorgeschoteld.

Ook worden de sporters van de 91 deelnemende landen in een vlaggenparade het stadion binnengeleid. Dat is inclusief de groep van 168 Russische sporters die onder neutrale vlag meedoen.

Vlaggendrager
De Nederlandse sportploeg is vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang aan het publiek voorgesteld. Onder leiding van vlaggendrager Jan Smeekens betrad TeamNL al als vijfde land het Olympisch Stadion.

Naast Smeekens liepen nog maar tien Oranje-deelnemers mee. Dat zijn schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas. De overige 22 Nederlandse sporters zijn achtergebleven in het olympisch dorp of hebben een training op het programma staan.

Koning
De sporters van Zuid-Korea en Noord-Korea doen onder gezamenlijke vlag mee aan de Olympische Spelen. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is vrijdag in het stadion aanwezig. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zitten eveneens op de tribune van het Olympisch Stadion.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →