'Heerlen houdt belastend rapport over CBS-complex al vier jaar geheim'

Print
'Heerlen houdt belastend rapport over CBS-complex al vier jaar geheim'

Het voormalige CBS-gebouw in Heerlen. Afbeelding: Luc Lodder

Een belastend feitenonderzoek naar de verkoop van het voormalige CBS-complex door de gemeente Heerlen ligt al vier jaar in een la in het stadhuis.

Dat meldt NRC Handelsblad. De krant heeft inzage gehad in het vertrouwelijke stuk.

In strijd met regels
Juristen van de gemeente Heerlen concludeerden dat de kantoorkolos in strijd met wettelijke regels en beginselen van behoorlijk bestuur is doorverkocht, schrijft NRC. Toch merkten zij op dat de 'besluitvorming zelf niet onrechtmatig was'.

Onderzoek
De toenmalige gemeentesecretaris heeft in september 2013 opdracht gegeven voor het interne onderzoek. Het resultaat zou niet naar de raad zijn gestuurd, omdat niet het college opdracht voor het onderzoek had gegeven maar de algemeen directeur. De gemeenteraad zou zeer geïnteresseerd zijn geweest, want ze had eerder dat jaar zelf al onderzoek laten doen door de Rekenkamercommissie.

Omstreden
De kantoorkolos werd in 2012 voor 464.000 euro verkocht aan Walas. Onder die naam gaat een verzameling BV’s schuil die onder meer vernieuwende bestemmingen zoekt voor leegstaande gebouwen. De verkoop was destijds zeer omstreden. Niet alleen vanwege de koopprijs, maar ook door de manier waarop koper Walas door de gemeente in het zadel is geholpen. Walas was niet kredietwaardig en kon zelfs geen lening op eigen naam krijgen. Heerlen verstrekte daarop een lening aan een zakenpartner.

Belastende details
Uit aanvullend onderzoek door NRC kwamen nieuwe belastende details over het optreden van topambtenaar Dorthe Schipperheijn naar voren. Haar optreden was al eerdere door de rekenkamercommissie gehekeld. Schipperheijn zou niet hebben gemeld dat zij eerder advieswerk heeft verricht voor Walas.

De topambtenaar heeft alles gedaan om datzelfde Walas aan het kantoorpand te helpen. Toen een aan het ministerie van Binnenlandse Zaken verbonden vastgoedexpert haar informeerde over betere kansen voor het CBS-complex, kreeg hij niet eens antwoord. Schipperheijn stuurde de informatie wel meteen door naar Walas-baas Gerben van Straten, meldt NRC na inzage in het onderzoek.

Belastingdienst
Walas had de lening binnen een jaar terugverdiend. Alleen de Belastingdienst brengt als huurder jaarlijks circa zeven ton in het laatje. De waarde van het tot Carbon6 omgedoopte kantoorcomplex is volgens de boeken inmiddels meer dan vertienvoudigd.
Toenmalig gemeentesecretaris Carolien Bruls, die opdracht gaf voor het interne onderzoek, moest in 2016 na een conflict vertrekken. Zij werd op interim-basis opgevolgd door Dorthe Schipperheijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →